- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Peking: Vašington da odmah poništi sporazume o prodaji oružja Tajvanu

© AP Photo / Chiang Ying-yingTajvan
Tajvan - Sputnik Srbija, 1920, 03.09.2022
Pratite nas
Kineski izaslanik u Sjedinjenim Državama osudio je prodaju oružja Tajvanu u vrednosti većoj od milijardu dolara, rekavši da će ti dogovori naneti udarac kinesko-američkim odnosima i poslati „pogrešne signale separatističkim snagama“ na ostrvu.
Portparol kineske ambasade u Vašingtonu Liju Penžu obratio se javnosti opširnim saopštenjem u kome osuđuje nove ugovore o prodaji oružja Tajvanu uz napomenu da se Peking „čvrsto protivi“ bilo kakvom aranžmanu te vrste.
„Kina apeluje na američku stranu da poštuje posvećenost i iskreno se pridržava principa jedne Kine, … zaustavi prodaju oružja i vojne interakcije sa Tajvanom, kao i da odmah opozove prodaju oružja Tajvanu, kako ne bi nanela veću štetu odnosima Kine i SAD, miru i stabilnosti širom Tajvanskog moreuza“, rekao je Liu, dodajući da bi se prodaja „[umešala] u unutrašnje stvari Kine i [podrila] kineski suverenitet i bezbednosne interese“.
Tajvan - Sputnik Srbija, 1920, 03.09.2022
SVET
Bela kuća odobrila prodaju oružja Tajvanu
Podsećamo, u petak je američki Stejt department odobrio tri odvojene prodaje naoružanja tajvanskoj vladi, uključujući ugovor vredan 85,6 miliona dolara za 100 projektila Sajdvinder, 355 miliona dolara za municiju 60 Harpun i još 665,4 miliona dolara za finansiranje „logističke i programske podrške“ za radarski sistem koji proizvodi američki trgovac oružjem Rajteon. Ukupna prodaja bi iznosila oko 1,1 milijardu dolara i čeka se konačno odobrenje od Kongresa.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala