- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Hrast na Povlenu za kavalira starog premera I Orbita kulture

© Sputnik . SputnjikRadovan Beli Marković
Radovan Beli Marković - Sputnik Srbija, 1920, 03.09.2022
Pratite nas
Da li je spomenik na Povlenu podignut velikom srpskom piscu Radovanu Belom Markoviću dobar pokazatelj da lajkovačkog literatu nećemo zaboraviti?
Ko je bio i čime je sve srpsku kulturu zadužio ovaj jedinstveni „kavalir starog premera“, tvorac „Povlenskog čovečanstva“?
Hoće li uloga njegovog dela u srpskoj književnosti tek sada, posle smrti, biti naučno dobro odmerena i postavljena na visoko mesto koje zaslužuje – za „Orbitu kulture objašnjavaju predsednik udruženja Beli Povlen, akademik i pesnik Matija Bećković i prof. dr Radivoje Mikić, dugogodišnji istraživač i analitičar dela velikog lajkovačkog pisca.
Zbog čega je kritika novi roman „I-SKY“, gotovo odmah po objavljivanju visoko ocenila kao futurističku priču u najboljem duhu „Matriksa“, zašto se ovo delo čija se radnja dešava u budućnosti u kojoj delimično živimo, baš kao i prethodni bestseler „Carigradski drum“ čita i kao dobar predložak za budući filmski scenario – pitamo autora romana „I-SKY“ – sveštenika, reditelja i publicistu Nenada Ilića.
U čemu je tajna večne popularnosti „Karmine burane“, dela Karla Orfa koje se 3. septembra izvodi na beogradskom Ušću, u okviru velikog koncerta „Muzička vizija Balkana“, zbog čega je ova oda radosti i životu ostala jedno od najomiljenijih i najizvođenijih muzičkih dela i za publiku i za izvođače – pitamo učesnike ovog večerašnjeg spektakla, Nikolu Živkovića, načelnika umetničkog ansambla „Stanislav Binički“ i mladu muzičku zvezdu, solistu u „Karnimi burani“, soprana Mariju Jelić.
Kako se o savremenosti uprkos njenoj turobnosti može pisati na duhovit i gotovo urnebesan način, da li su satira i humor najbolji alati za prevazilaženje svakodnevnih frustracija, zašto smatra da satiričari poput lekara treba da skidaju kataraktu sa očiju čitalaca, i kako mu to već dve i po decenije polazi za rukom čineći da njegove knjige budu na vrhovima top lista najčitanijih – za Sputnjik otkriva autor besteselera „Pisma iz Srbije“, „Da je bolje ne bi ni valjalo“, „Srbijo, Bog ti pomogo“, „Ništa nije smešno“ – Bojan Ljubenović.
Na godišnjicu smrti Živka Nikolića, autora kultnih filmova „Ljepota poroka“, „Čudo neviđeno“, „Smrt gospodina Goluže“, „Jovana Lukina“… reditelj Strahinja Savić koji je doktorirao s tezom „Narativni univerzum Živka Nikolića“ za „Orbitu kulture“ otkriva zbog čega smatra da je „crnogorski Felini“ pravi reprezent ornamentalnog, etnološkog, čak i antropološkog modernizma.
Kako će proteći proslava četrdestog rođendana legendarnog benda „Partibrejkersi“ , šta će se sve čuti na koncertu 22. septembra u Atrijumu Beogradskog sajma – za Sputnjik otkriva Zoran Kostić Cane.
Orbita kulture“ prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.
U želji da afirmiše prave vrednosti, ostaje verna sopstvenom sloganu koji glasi: „Kada ima kulture, niko ne primećuje, a kada je nema — primete svi“.
Sputnjikovu „Orbitu kulture“ uređuje Dejana Vuković, a emituje se svake subote u 10.00 na talasima Radija Studio B.
Orbita kulture 3. 9. 2022.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala