Košarkaška lopta - Sputnik Srbija, 1920
Evrobasket 2022
Evropsko prvenstvo u košarci 2022. godine igra se u četiri države i pet gradova, a reprezentacija Srbije je jedan od vodećih kandidata za visok plasman. Sva dešavanja sa smotre najboljih košarkaških selekcija Starog kontinenta pratite uz Sputnjik sport.

Srbija na skeneru: Jokić je mozak, Kalinić švajcarski nož, Vanja najveća dobit

© Foto : FIBANikola Kalinić Srbija
Nikola Kalinić Srbija - Sputnik Srbija, 1920, 03.09.2022
Pratite nas
Srbija u Pragu ima 2/2. Posle Holandije Orlovi su nadigrali i Češku Republiku rezultatom 81:68 i na taj način naši reprezentativci idu zasluženo na dan odmora. Posao je odrađen uspešno, u ponedeljak slede Finci, a za sada sve deluje rutinski.
Teško je izvlačiti neke teže zaključke posle utakmica u kojima Orlovi nisu naišli na teži otpor i jače protivnike, ali su već sada jasni neki automatizmi. Mozak operacije je Nikola Jokić, prvi asistent je Vasilije Micić, Nikola Kalinić je „čovek za sve“, a ostali prate koliko mogu.
Jasno je i da Marko Gudurić i Ognjen Jaramaz pokušavaju da zamene Micića kada Vasa izađe iz igre, ali to čine u promenljivom tonu.
Sve vesti sa Evrobasketa pratite u našem specijalu.
Možda će naredni meč protiv Finske ujedno biti i najteži zadatak u ovom prvom delu Evrobasketa jer su oni pokazali da su u usponu forme na krilima sjajnog Laurija Markanena.
Prosto je neverovatno da je Srbija na celom meču imala samo pet izgubljenih lopti. I to je recept koji bi trebalo da se koristi u nastavku turnira. Odbrana uvek može da bude bolja, kao i defanzivni skok, dok u napadu već postoji više opcija.
Kada su lični učinci u pitanju...
Dejan Davidovac - Možemo da kažemo da je popularni DeDa imao i daleko bolje partije, kao što je to činio u toku priprema kada je sjajno sarađivao sa Jokićem i tako sebi obezbedio mesto na Evrobasketu. U Pragu u pojedinim momentima deluje letargično, šutirao je 1/3 iz igre, skupio dva skoka i definitivno bi u narednim utakmicama mogao da bude konkretniji. Jer, kvalitet svakako poseduje.
Vanja Marinković – Najveća dobit Orlova iz prve dve utakmice. Posle povrede Bogdana Bogdanovića najveće pitanje bilo je: Ko će da pokrije poziciju dva? I, evo sada imamo odgovor. Pešić se odlučio za Vanju, a ovaj mu je posle pet trojki protiv Holandije, sada protiv Češke ubacio 3/5. Uključujući onu najvažniju u poslednjem minutu. Odlična partija i zalog za nastavak turnira. Samo neka ovako nastavi.
© Foto : FIBAVanja Marinković Srbija
Vanja Marinković Srbija - Sputnik Srbija, 1920, 03.09.2022
Vanja Marinković Srbija
Nikola Kalinić – Švajcarski nož Svetislava Pešića, igrač koji radi sve na terenu. I obavlja one prljavije poslove od Jokića, posebno u defanzivi. Kada je potrebno zna da se spusti u igru ispod koša i poentira leđima ili iznudi faul kao što je radio protiv Čeha. Posle Jokića i Micića možda i najvažniji košarkaš naše reprezentacije. Ovoga puta 10 poena, dve asistencije, dva skoka i indeks 12, najveći posle Jokića i Micića.
Vladimir Lučić - Kapiten još nije ono što može da bude. Proveo je 24 minuta na parketu, dao šest poena, uhvatio četiri lopte i podelio jednu asistenciju. Ali, najbolja stvar u celoj priči je što se još nije pojavio onaj Luča koji jede protivnike na terenu. Kada se pojavi, mnogima će zastati knedla u grlu. Par puta je samo nagovestio protiv Češke takvu odbranu, pre svega. Ono najbolje tek sledi kada je kapiten u pitanju.
Dušan Ristić - Kada Nikola Milutinov nije spreman, Ristić je druga opcija na poziciji centra. Ristić nije Jokić, tako da centar Fuenlabrade radi koliko može, a borbu niko ne može da mu spočita. Odigrao je 13 minuta, dao četiri poena, uhvatio četiri lopte, nije grešio, tako da od njega sasvim dovoljno. Za razliku od meča sa Holadnijom ovoga puta nije mnogo ni šutirao i trošio lopte, a gađao je 2/3 iz igre.
Nikola Jokić – Šta reći za Jokića? Ne samo da je na papiru najbolji igrač na svetu, već to pokazuje i na terenu. Ne smeta mu ni što su pravila drugačija od NBA, niti što je teren manji, ništa to njega ne tangira. Jokić radi svoj posao, vuče poput lokomotive celu ekipu, dominira u igri ispod koša, kreira napade, završava ih šutevima spolja, radi apsolutno sve što se od njega traži! Lider i vođa u svakom smislu. Na njemu je najveći pritisak. A on u svakom meču - najbolji. Ovoga puta je završio duel sa 18 poena, 11 skokova i pet asistencija. Nerealan košarkaš. Niko nema što Srbija imade!
Nemanja Nedović – Pešić verovatno neće biti zadovoljan igrom Nedovića. Istina je da je Nemanja izašao tek iz povrede, ali nekako kao da ne zna koja mu je uloga u timu, niti je plejmejker, niti je bek šuter, deluje nesnađeno na terenu. Kvalitet poseduje i to nije nikakav problem, samo da se stavi u ulogu i biće to dobro. Poene u rukama poseduje, to zna svako ko je gledao Panatinaikos. Nadajmo se da će Neda proraditi kada bude najvažnije! Orlovima je mnogo potreban njegov doprinos.
Marko Jagodić-Kuridža - Kuridža je igrač od koga Pešić zna šta da očekuje. Mnogo borbe, minutažu na poziciji četiri, defanzivni skok i snažnu odbranu. To i dobija. U napadu - koliko doprinese. A Kuridža je doprineo danas sa dva poena za 18 minuta, skupio je tri skoka i odradio je svoju ulogu sasvim korektno.
Vasilije MicićVasa igra nikad bolje! Gotovo savršeno za ovako koncipiranu ekipu. Deli asistencije kao od šale (šest), ubacio je 13 poena, pogađao kada je trebalo, davao loptu Jokiću kada je trebalo... Kao mašina. Koliko god Jokić bio igrač kakav se rađa jednom u 100 godina, Vasa u ove prve dve utakmice nije mnogo zaostajao. Štaviše. Pravi MVP Fajnal fora Evrolige. Stastao je u preozbiljnog igrača.
Marko Gudurić – U momentima kada Vasilije Micić nije u igri, Gudurić će biti taj koji će često kreirati napade. Kao kada je dodao do Jokića i napravio mu laku poziciju ispod koša. Završio je meč sa osam poena (1/5 za tri), ali je imao i tri asistencije, držao je igru koliko toliko kada nosioci nisu bili u igri. Marko je odigrao dobro, a gotovo je sigurno da će igrati sve bolje kako turnir bude odmicao. Šut spolja je nešto u čemu može da bude značajno bolji.
Ognjen Jaramaz - Mučio se Jaramaz u organizaciji igre, ali je za 10 minuta dao pet poena i zabeležio jednu asistenciju. Šut iz igre 1/4. Sasvim dovoljna rola za Čehe, ali za neke snažnije protivnike biće potrebna njegova igra iz Arene protiv Grčke. Uz Gudurića on je taj ko će menjati Micića na mestu plejmejkera u nastavku turnira. Protiv Čeha je bilo pomalo bledo.
Nikola Jokić - Sputnik Srbija, 1920, 03.09.2022
Evrobasket 2022
Srbija na Jokićev pogon lagano protiv Čeha
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala