- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Šojgu: Ukrajinski napadi na Zaporošku nuklearku stvaraju realnu opasnost od katastrofe u Evropi

© Press-služba Minoboronы RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar odbrane Rusije Sergej Šojgu
Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2022
Pratite nas
Ukrajinski napadi na Zaporošku nuklearnu elektranu stvaraju realnu opasnost od katastrofe u Evropi, to je u suštini nuklearni terorizam, rekao je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu na savetovanju održanom u resornom ministarstvu.
„Izvodeći napade na objekte atomske centrale, Kijev stvara realnu opasnost od nuklearne katastrofe u Evropi. Prema međunarodnom pravu, to nije ništa drugo nego nuklearni terorizam“, rekao je ruski ministar.
On je dodao da, bez obzira na dolazak stručnjaka Međunarodne agencije za atomsku energiju, provokacije Kijeva i dalje traju. U četvrtak je ukrajinska vojska gađala ne samo Zaporošku nuklearku nego i maršrutu kojom su se kretali članovi misije.
Ruska vojska je, takođe, sprečila pokušaj zauzimanja atomske centrale, likvidiravši dve diverzione grupe koje su pokušale da izvedu desant na okolnu teritoriju.

Ruska vojska nema teško naoružanje u oblasti Zaporoške nuklearke

Sergej Šojgu je, takođe, naglasio da Oružane snage Rusije nemaju teško naoružanje u oblasti Zaporoške nuklearne elektrane.
„Ukrajinske vlasti otvoreno lažu da Oružane snage Rusije, navodno, prikrivajući se važnim energetskim objektima, gađaju Oružane snage Ukrajine iz dalekometnih artiljerijskih sistema. Odgovorno izjavljujem da teško naoružanje na teritoriji atomske centrale i okolnih oblasti nemamo. Nadam se da će se komisija Međunarodne agencije za atomsku energiju u to i lično uveriti“, rekao je ministar.
Šojgu je naveo da Oružane snage Ukrajine od sredine jula, koristeći zapadno naoružanje, redovno granatiraju infrastrukturu Zaporoške nuklearke.

„Od 18. jula zabeleženo je 29 napada, ispaljeno je 120 artiljerijskih projektila i upotrebljeno 16 dronova-kamikaza“, rekao je Šojgu.

Ruski vojni ministar je, takođe, rekao da očekuje da će rezultati misije Međunarodne agencije za atomsku energiju biti predstavljeni svetskoj javnosti.
Prema njegovim rečima, SAD i Evropska unija namerno prećutkuju kakva je situacija oko centrale, podstičući samim tim nerazumna dejstva Ukrajine.
„Rusija čini sve da osigura bezbedno funkcionisanje Zaporoške nuklearne elektrane. Očekujemo da će objektivni rezultati delatnosti misije Međunarodne agencije za atomsku energiju stići do svetske javnosti“, rekao je Šojgu.
On je naglasio da će, u slučaju daljih provokacija, svu odgovornost za eventualne vanredne situacije, snositi ukrajinske vlasti.
Nuklearna elektrana Zaporožje - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
UŽIVO Oboren jurišni dron kod nuklearke; sukobi na protestima u Nemačkoj zbog isporuka oružja Kijevu
Segej Šojgu - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Šojgu: Ruska PVO u avgustu presrela 226 projektila „himars“, zauzeto mesto Peski
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala