- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Šojgu: Oružane snage Rusije se u celini upotpunjuju profesionalcima

© Sputnik / Evgeniй Odinokov / Uđi u bazu fotografijaParada pobede na Crvenom trgu u Moskvi
Parada pobede na Crvenom trgu u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2022
Pratite nas
Važeći sistem pripreme kadrova Oružanih snaga Rusije omogućava da se armija i celini popuni profesionalcima, izjavio je u petak ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.
„Videćemo na kraju kako su organizovani susret, razmeštanje i uvođenje oficira u stroj – pitomaca 2022. godine, koji stižu u vojsku. Sadašnji sistem pripreme omogućava da se Oružane snage Rusije potpuno popune profesionalnim vojnim kadrovima“, rekao je Šojgu na savetovanju u resornom ministarstvu.
On je precizirao da se svi pitomci imenuju na dužnosti u skladu s dobijenim obrazovanjem.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je u avgustu potpisao ukaz o povećanju brojnosti Oružanih snaga Rusije za 137.000 vojnika, tako da će njihov ukupan broj biti 1.150.628 ljudi.
Ruski ministar je, takođe, rekao da se u Rusiji razvija novi kopneni trenažni kompleks morske avijacije za ispitivanje palubnih letelica, aero-odvodnika i naprednih elektromagnetnih katapulta.
Novi kompleks će, kako je rekao, omogućiti dodatnu obuku pilota i inženjersko-tehničkog sastava mornaričke avijacije za upravljanje novom avijacionom tehnikom.

Narudžbine za izvoz ruskog naoružanja porasle za gotovo 600 miliona dolara

Osvrćući se na rezultate vojnog foruma „Armija 2022“ Šojgu je rekao da se vrednost narudžbina u okviru međunarodne vojno-tehničke saradnje Rusije povećala za gotovo 600 miliona dolara.
„Zaključeno je 36 državnih ugovora s preduzećima odbrambeno-industrijskog kompleksa u vrednosti većoj od 525 milijardi rublji. U okviru međunarodne vojno-tehničke saradnje vrednost narudžbina je 592.650.000 dolara i milijardu i 770 miliona rublji. Za nedelju dana ekspoziciju je posetilo gotovo dva miliona ljudi“, rekao je Šojgu.
Ministar je, takođe, istakao da su Armijske međunarodne igre, koje su održane u isto vreme kada i vojni forum, ove godine prvi put obuhvatile teritoriju tri kontinenta.
U igrama je, kako je rekao Šojgu, učestvovalo više od 5.000 vojnika, postignuto je 20 svetskih rekorda, od kojih su 10 postigli članovi ruske reprezentacije, a igre su tokom osam godina dokazale da predstavljaju efikasnu formu usavršavanja borbene obuke i razmene iskustva među raznim armijama.
„Ove godine u takmičenjima je učestvovalo 270 timova iz 34 zemlje“, dodao je Šojgu.
Ruski vojni ministar je, takođe, govorio o rezultatima Moskovske konferencije o bezbednosti koja je, kako je ocenio, dokazala besmislenost pokušaja Zapada da izoluje Rusiju.
„Centralna tema diskusije je bilo formiranje nove arhitekture bezbednosti u uslovima uspostavljanja višepolarnog sveta. Šefovi vojnihresora koji su nastupili na forumu su istakli da podržavaju spoljnopolitički kurs ruskog rukovodstva i nameru da razvijaju vojnu i vojno-tehničku saradnju s Rusijom. Na taj način konferencija je pokazala da su pokušaji Zapada da izoluje našu zemlju besmisleni“, zaključio je Šojgu.
On je podsetio da je konferencija okupila više od 700 delegata iz 70 zemalja i šest međunarodnih organizacija, uključujući rukovodioce vojnih resora, vodeće ruske i inostrane vojne stručnjake.
Segej Šojgu - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Šojgu: Ruska PVO u avgustu presrela 226 projektila „himars“, zauzeto mesto Peski
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala