- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Peskov: Energetsko tržište Evrope u groznici

© Sputnik / StringerVentil na gasovodu u gasnoj transportnoj stanici u Ukrajini
Ventil na gasovodu u gasnoj transportnoj stanici u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2022
Pratite nas
Energetsko tržište, pre svega evropsko, zahvatila je groznica, jer su antiruske mere izazvale krizu, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
„Vidite kako je energetsko tržište u groznici, pre svega u Evropi. Antiruske mere koje su preduzete dovele su do veoma, veoma duboke krize. Dovele su do situacije u kojoj Evropljani za ogromne sume, potpuno neopravdane, kupuju tečni gas, pri čemu u velikoj meri od SAD. Američke kompanije se bogate, a evropski poreski obveznici osiromašuju. Videćemo kako će se razvijati procesi kada je reč o nafti, u slučaju da budu donete slične apsurdne odluke“, rekao je Peskov.
On je dodao da je Rusija spremna za sve varijante, da ima alternativne scenarije razvoja situacije, ali da se pouzdano može govoriti o tome da će povećanje cena ruskog gasa dovesti do suštinske destablizacije naftnog tržišta.
Portparol Kremlja je, takođe, rekao da će ruska nafta koja ne bude stizala u Evropu krenuti alternativnim pravcima u zemlje koje rade u skladu s tržišnim uslovima.
„Ovde se može lakonski podsetiti na jučerašnje izjave vicepremijera Aleksandra Novaka koji je zadužen za kontakte s organizacijama u naftnoj sferi, kao što su OPEK i OPEK plus. I Novak je juče nedvosmisleno i jasno rekao da zemlje koje se pridruže potencijalnom limitu za cene ruske nafte neće moći da dobijaju taj energent od nas. Jednostavno nećemo na takvim besmislenim principima da sarađujemo s njima“, rekao je Peskov.
On je, takođe, istakao da „Gasprom“ nije odgovoran za odsustvo tehnoloških rezervi koje dovodi u opasnost pouzdanost celo gasno-transportnog sistema „Severnog toka“.
„Nema tehnoloških rezervi, radi jedna turbina, pa razmislite. Ne postoji sopstveno pravljenje rezervi, i to ne krivicom 'Gasproma'. Pouzdanost rada celo sistema je zbog toga u opasnosti“, rekao je Peskov.
Cevi gasovoda Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2022
RUSIJA
„Gasprom“: „Severni tok“ obustavlja rad na tri dana zbog planskog remonta; rastu cene gasa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala