- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Indija dobila prvi nosač aviona domaće proizvodnje

© AP Photo / Mass Communication Specialist 2nd Class Ridge LeoniAmerički nosač aviona Džerald R. Ford
Američki nosač aviona Džerald R. Ford - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2022
Pratite nas
Indija je danas dobila prvi nosač aviona izgrađen u domaćem brodogradilištu, a premijer Narendra Modi istakao je da se time zemlja pridružila malom broju drugih koje sopstvenom tehnologijom mogu da proizvodu takvo plovilo.
Brod „Vikrant“, dug je 262 metra, proizveden je u brodogradilištu Kočin, na jugu zemlje, a danas je nakon 17 godina izgradnje i testiranja uz prisustvo premijera Modija svečano porinut u sklopu obeležavanja 75. godišnjice nezavisnosti Indije, preneo je Rojters.
Indija već ima jedan nosač aviona, „Vikramaditja“, koji je 2004. godine kupljen od Rusije.
„Danas se Indija pridružuje onim zemljama u svetu koje mogu da proizvedu tako ogroman nosač aviona sa domaćom tehnologijom“, rekao je Modi.
„Vikrant“ je najveći brod napravljen u Indiji, ima posadu od oko 1.600 ljudi i može da ponese 30 letelica, uključujući lovce i helikoptere.
Procenjuje se da je izgradnja „Vikranta“ koštala 2,5 milijardi dolara.
„Vikrant“ će biti spreman za potpuno operativno delovanje do kraja sledeće godine, pošto se izvrše probna sletanja aviona MIG-29K, ruske proizvodnje koji se koriste na drugom indijskom nosaču aviona.
Indija je jedan od najvećih svetskih uvoznika oružja, i potrošila je za tu namenu je, između 2018. i 2021.potrošila 12,4 milijarde dolara, ali nastoji i da razvije sopstvene proizvodne kapacitete.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala