- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Borbeni brodovi Rusije i Kine sreli se u Japanskom moru tokom vežbi „Vostok 2022“

© Press-služba Minoboronы RF / Uđi u bazu fotografijaRusko-kineske vojne vežbe u Arapskom moru
Rusko-kineske vojne vežbe u Arapskom moru - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2022
Pratite nas
Odredi borbenih brodova Vojno-mornaričke flote Rusije i Vojno-mornaričkih snaga Kine sreli su se u Japanskom moru u okviru strateških komandno-štabnih vežbi „Vostok 2022“, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
„U severnom delu Japanskog mora održan je susret odreda borbenih brodova Vojno-mornaričke flote Rusije i Vojno-mornaričkih snaga Narodno-oslobodilačke armije Kine, koje učestvuju u vežbama 'Vostok 2022'. Prilikom susreta posade brodova dveju zemalja su jedna drugoj uputile pozdrave u skladu s vojno-mornaričkim ceremonijalom“, navedeno je u saopštenju.
Vojno-mornaričku flotu Rusije predstavlja odred brodova Tihookeanske flote, u čijem su sastavu brod „Maršal Krilov“, korvete „Gremjašči“, „Soveršeni“ i „Geroj Ruske Federacije Aldar Cidenžapov“, veliki desantni brodovi „Osljabja“, „Peresvet“ i „Nikolaj Vilkov“, kao i pomoćni brodovi.
Među kineskim brodovima su razarač „Nijan Čan“, stražarski brod „Jan Čen“ i brod za kompleksno snabdevanje „Dun Pinhu“.
Ruska i kineska posada su usaglasile plan zajedničkih dejstava, a zatim su pristupile ispunjavanju postavljenih zadataka, među kojima je odbrana morske komunikacije i oblasti morske ekonomske delatnosti, kao i saradnja s kopnenim snagama u pravcu Primorja, navedeno je u saopštenju.

Lovci Su-35S presreli više od 20 aviona uslovnog protivnika

Lovci Su-35S su tokom strateških vežbi „Vostok 2022“ presreli više od 20 visokomanevarskih vazdušnih ciljeva uslovnog protivnika, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
„Tokom ispunjavanja zadataka odbijanja vazdušnog napada uslovnog protivnika, u okviru strateških komandno-štabnih vežbi 'Vostok 2022' posade lovaca Su-35S Istočnog vojnog okruga su presrele više od 20 vazdušnih ciljeva, čiju su ulogu ispunjavali avioni Su-30SM“, navedeno je u saopštenju.
Navodi se da su avioni Su-30SM leteli na visini iznad 10.000 metara, manevrisali i menjali trajektoriju. Svaki od aviona „protivnika“ na vreme je lociran zajedničkim snagama protivvazdušne odbrane i avijacije.
Strateške vežbe „Vostok 2022“ održavaju se od 1. do 7. septembra na sedam poligona Istočnog vojnog okruga, a u njima učestvuje više od 50.000 ljudi, koristi se više od 5.000 jedinica naoružanja i vojne tehnike, uključujući 140 letelica, 60 borbenih brodova, čamaca i drugih plovila.
Zajednička dejstva prate i operativne grupe za upravljanje, vojni kontingenti i posmatrači zemalja ODKB-a, ŠOS-a i drugih partnerskih zemalja, među kojima su Azerbejdžan, Alžir, Jermenija, Belorusija, Indija, Kazahstan, Kirgizija, Kina, Laos, Mongolija, Nikaragva, Sirija i Tadžikistan.
Ruski lovac Su-30 - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2022
RUSIJA
Let ruskih lovaca na vežbama „Vostok-2022“ /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala