- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Ruska vojska sprečila taktički desant ukrajinskih snaga u blizini Zaporoške nuklearke

© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaNapad na Zaporošku nuklearnu elektranu
Napad na Zaporošku nuklearnu elektranu - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2022
Pratite nas
Oružane snage Rusije su jutros oko sedam sati po moskovskom vremenu sprečile pokušaj taktičkog iskrcavanja ukrajiskih diverzanata, na nekoliko kilometara od Zaporoške nuklearne elektrane, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
Ukrajinski diverzanti koji su pokušali da zauzmu Zaporošku nuklearnu elektranu su blokirani, u toku je njihova likvidacija, navedeno je u saopštenju.
„Diverzante su blokirali odredi Ruske garde, koji štite Zaporošku atomsku centralu, kao i odredi Oružanih snaga Rusije koji su došli kao pojačanje. U toku je likvidacija diverzione grupe Oružanih snaga ukrajine, uz učešće borbenih helikoptera“, saopštilo je Ministarstvo.
Prema saopštenju lokalnih vlasti, od 60 ukrajinskih diverzanata, oko 40 njih je već likvidirano.
Ministarstvo odbrane Rusije je prethodno saopštilo da je oko 60 ukrajinskih diverzanata jutros pokušalo da zauzme Zaporošku nuklearnu elektranu, a da je ruska borbena avijacija preduzela mere da uništi protivnika.
„Jutros oko šest sati po moskovskom vremenu dve diverzione grupe ukrajinske vojske, u kojima je bilo do 60 ljudi, na sedam čamaca su se iskrcale na obalu Kahovskog rezervoara s vodom, tri kilometra severoistočno od Zaporoške nuklearne elektrne, i pokušale da zauzmu atomsku centralu“, navedeno je u saopštenju.
U Ministarstvu odbrane Rusije je precizirano da su „preduzete mere da se uništi protivnik, uključujući upotrebu borbene avijacije“.
Prema navodima Ministarstva, ukrajinska vojska od osam sati po moskovskom vremenu napada artiljerijom mesto na koje treba da dođe misija Međunarodne agencije za atomsku energiju, u oblasti naselja Vasiljevka.
„Četiri projektila su eksplodirala na udaljenosti od 400 metara od prvog energetskog bloka“, navedeno je u saopštenju.
Ministarstvo je, takođe, saopštilo da su snage Kijeva u sredu uputile tri drona-kamikaze ka Zaporoškoj nuklearki, ali da su svi uništeni.
Ministarstvo je dodalo da je cilj kijevskog režima da provokacijom onemogući dolazak radne grupe Međunarodne agencije za atomsku energiju u Zaporšku atomsku centralu.
Zaporoška nuklearka se nalazi na levoj obali Dnjepra, u blizini grada Energodar. To je najveća nuklearna elektrana u Evropi, po broju blokova i kapacitetu. Od marta je centrala pod zaštitom ruske vojske, a njom upravlja ukrajinski operater.
Ruska vojska u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
UŽIVO Ruska avijacija i artiljerija uništile šest ukrajinskih štabova i američku haubicu M777
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala