- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Poznati evropski proizvođač automobila menja logo zbog elektrifikacije i digitalizacije /video/

CC0 / Unsplash/Anton Tkachenko / Škoda automobili
Škoda automobili - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2022
Pratite nas
Poznati evropski proizvođač automobila „Škoda“ menja logo i vizuelni identitet, a jedan od glavnih razloga je, kako su naveli, elektrifikacija i digitalizacija.
Brend „Škoda“ nije doživeo veću promenu kada je identitet u pitanju u poslednjih 30 godina, navode iz te kompanije.
Češki proizvođač automobila takođe planira i modernizaciju dizajna, a novi logo je deo te modernizacije, saopštili su iz „Škode“.
„Naš novi korporativni identitet naglašava naš moderan i sveobuhvatan dizajn i jasno pokazuje naš pristup koji je prvenstveno digitalan“ naglasio je Martin Jahn, član upravnog odbora „Škoda auta“ za prodaju i marketing.
Jedan od činilaca koji je doveo do promene je „Škodina“ strategija do 2030, koja češkog proizvođača automobila više usmerava prema elektrifikaciji i digitalizaciji. Tome je prilagođen i identitet brenda, uključujući dizajn logotipa i celokupni pristup brendiranju.
„Sve intenzivnija upotreba logotipa u različitim digitalnim formatima dovela nas je do redizajna logotipa u dvodimenzionalnoj grafici koja je prepoznatljivija na ekranima, kao i u štampanom formatu, od postojećeg trodimenzionalnog dizajna“, kaže Petra Mackeova iz marketing sektora kompanije.
Osim novog grafičkog dizajna, biće izvedene i druge promene.
„Kompanija će sada posebno koristiti naziv „Škoda“ i tradicionalnu krilatu strelu u prstenu, a ime će postati glavni komunikacioni alat. Ovaj tipografski logo pojaviće se ne samo na zadnjoj strani „Škoda“ automobila, kao što je bio slučaj poslednjih godina, već i napred“, dodaju iz češke kompanije.
Reč „Škoda“ dobila je novi izgled sa integrisanim naglaskom „kvačice“ preko latiničnog slova S, budući da je latinično slovo Š iz globalne perspektive bilo zbunjujuće za većinu kupaca, objašnjavaju Česi.
„U novom obliku taj će se simbol integrisati i stopiti sa simetrijom loga, a kupci na domaćem tržištu i neki drugi će ga i dalje prepoznavati u natpisu“, kaže Martin Pavlik, član marketinškog tima koji je pripremio novi identitet brenda.
CC0 / Unsplash/Anton Tkachenko / Škoda automobili
Škoda automobili - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2022
Škoda automobili
Simbol krilate strele takođe je izmenjen, iako ne puno. Logo je na prvi pogled pojednostavljen i sada će biti prikazan u ravnom obliku, što će češkom proizvođaču automobila omogućiti izražajniji rad sa bojama.
„Ova jednostavna dvodimenzionalna verzija efikasnija je posebno na mobilnim uređajima i omogućava fleksibilnu integraciju u različite formate. Ovom promenom „Škoda“ odgovara na pomak prema još većoj digitalizaciji komunikacije. Novi identitet uključuje i dve nove nijanse zelene, smaragdnu i električno zelenu. Nove senke održavaju vezu sa istorijom, ali i osvežavaju dizajn i snažnije aludiraju na elektromobilnost“, kaže Petra Mackeová.
Rad na novom vizuelnom identitetu trajao je više od godinu dana i prvobitno je bilo ukupno 165 predloga, od kojih se postepeno oblikovao uži izbor od tri. U testiranju ta tri predloga učestvovalo je više od 2.200 ispitanika iz Češke, Nemačke, Italije, Norveške, Indije i Izraela. Na osnovu njihovih povratnih informacija, određen je pobednički dizajn logotipa.
Novi logo biće postepeno uvođen, a prvo će se pojaviti na komunikacionim materijalima. Na automobilima će se pojaviti od 2024. godine.
Folksvagena automobili - Sputnik Srbija, 1920, 04.08.2022
EKONOMIJA
Kraj ere duge 48 godina: Jedan od najpopularnijih automobila odlazi u istoriju zbog elektrifikacije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala