Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Petković: Nema obaveze da se KM tablice zamene ili preregistruju

© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVICDirektor kancelarije za KiM Petar Petković
Direktor kancelarije za KiM Petar Petković - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2022
Pratite nas
Današnje saopštenje portparola Evropske komisije kojim se Priština poziva da produži rok za preregistraciju vozila sa KM tablicama, pokazalo je da predstavnici EU ili ne poznaju ili namerno selektivno čitaju sporazume i parcijalno ih citiraju, kaže Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM.
„Naime, pošto se portparol Evropske komisije u svom današnjem saopštenju poziva na sporazum iz 2016, podsetiću ga da je reč o Dogovoru u vezi sa finalizacijom sprovođenja Sporazuma o slobodi kretanja iz 2011. godine - Brisel 14. septembar 2016. godine, u kojem se u tački 4. predviđa produžetak roka za preregistraciju vozila, ali i podsetiću ga i na ono što nije rekao, a to je da se na samom početku te iste tačke pominje upotreba statusno neutralnih KS tablica“, pojasnio je Petković.
Podsetio je portparola i na tačku 8. istog dokumenta, koju takođe, kako kaže, nije pomenuo, a u kojoj se navodi da se preregistracija neće primenjivati za ona vozila za koja važi režim stikera.
Petković kaže i da je svima dobro poznato da je na osnovu Zaključaka iz Brisela od 30. septembra 2021. godine o upotrebi režima stikera Priština nalepnice primenjivala i za vozila sa KM tablicama.
Time je, dodaje, i praktično i formalno priznala da se na te tablice ne može odnositi proces preregistracije.
U tom kontekstu Petar Petković napominje da su KM tablice legalne i legitimne tablice za prostor Kosova i Metohije koje se u skladu sa Zaključcima od 30. septembra 2021. prekrivaju stikerima kao i svake druge tablice Republike Srbije koje ulaze na prostor pokrajine.
Zbog svega toga, dodaje, ne postoji ni obaveza ni potreba da se KM tablice zamene ili preregistruju na tzv. RKS tablice, posebno u situaciji kada je Priština protivpravno 2020. godine ukinula statusno neutralne KS tablice.
„S druge strane postavlja se pitanje da li za EU sporazumi važe u celini ili samo u delu koji odgovara prištinskim stavovima, navodi Petković i poručuje da će Beograd uvek i na svakom mestu insistirati da se sporazumi postignuti u Briselu poštuju u celini i potpunosti, ne selektivno ili parcijalno kao što to čini Priština koja skoro deset godina odbija da formira Zajednicu srpskih opština“, navodi Petković, prenosi Tanjug.
Zastava Evropske unije u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2022
SRBIJA
EU se obratila Prištini povodom promene registarskih tablica
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala