- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Novi satelitski snimci otkrivaju razmere katastrofe: „Monsun na steroidima" napravio haos /foto/

© AP PhotoPoplave u Pakistanu
Poplave u Pakistanu - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2022
Pratite nas
Novi satelitski snimci otkrivaju razmere poplava u Pakistanu i pokazuju da je reka Ind, koja se izlila usled monsunskih kiša, pretvorila deo provincije Sind u jezero široko oko 100 kilometara.
Delovi Pakistana su potpuno pod vodom, nakon što su zvaničnici Ujedinjenih nacija vremenske prilike u toj zemlji opisali kao „monsun na steroidima".
Najjače padavine u poslednjih 50 godina godina i nezapamćene poplave ubile su od sredine juna 1.162 osobe.
Poplavama je pogođeno skoro 33 miliona ljudi, što je 15 odsto od 220.000.000 stanovnika te zemlje, a 3.554 osobe su do sada povređene.
Neviđene bujične poplave izazvane monsunskim kišama odnele su puteve, useve, infrastrukturu i mostove, prenosi RTS.
Novi snimci Nasinog satelita, snimljene 28. avgusta, pokazuju da je kombinacija jake kiše i izlivene vode iz reke Ind poplavila veći deo provincije Sind na jugu zemlje.
Na snimcima je uočljiva velika tamnoplava oblast koja prikazuje Ind koji je poplavio područje široko oko 100 kilometara, pretvarajući poljoprivredna polja u džinovsko jezero.
U provincijama Sind i Beludžistan, količine padavina su 500 odsto iznad proseka, pa su kiše progutale cela sela i poljoprivredna zemljišta, srušile zgrade i uništile useve.
Dok se narednih dana očekuje uglavnom suvo vreme, stručnjaci kažu da će biti potrebno nekoliko dana da se voda povuče.

„Delovi zemlje liče na mali okean“

Pakistanska ministarka za klimatske promene Šeri Rehman rekla je u nedelju da delovi zemlje liče na mali okean i da bi se jedna trećina ili jedna četvrtina Pakistana mogla naći pod vodom dok se sve ne završi.
Pakistanski ministar inostranih poslova Bilaval Buto Zardari istakao je u razgovoru za Si-En-En da je posetio Sind i iz prve ruke video da su poplave raselile čitava sela i gradove.
„Jedva da postoji suvo zemljište koje možemo pronaći. Razmere ove tragedije su ogromne - 33 miliona ljudi, to je više od populacije Šri Lanke ili Australije", naveo je Zardari.
Naglasio je da su razmere trenutnih poplava apokaliptične.
„Razumemo da nova realnost klimatskih promena znači ekstremnije vreme - monsune i ekstremnije toplotne talase kakve smo videli ranije ove godine. Svakako se nadamo da to nije nova klimatska stvarnost“, naglasio je Zardari.
Poplave u Pakistanu - Sputnik Srbija, 1920, 29.08.2022
SVET
Zarobljene stotine ljudi: Potpuni prekid komunikacija u poplavljenim oblastima Pakistana /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala