- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lukašenko otkrio kako je odbio ponudu Soroša da prekraja istorijske istine

© Sputnik / Mihail Metcelь / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2022
Pratite nas
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je ispričao kako je devedesetih godina prošlog veka, na početku svog predsedničkog mandata, odbio predlog američkog milijardera Džordža Soroša da mu da novac za projekte usmerene na formiranje pseudoistorijskih istina u svesti beloruskih građana.

„Soroš je prvi došao kod mene, doneo novac za 'istorijsku istinu', za udžbenike i tako dalje. Ja sam mu pošteno i iskreno odgovorio da više ne dolazi kod nas, da neću da vodim takvu politiku. Eto, tada sam i postao 'totalitrni diktator', omražen, kao i naša zemlja. Zbog čega? Zbog toga što smo želeli sami da pišemo svoje udžbenike, sami da gradimo svoj život, da budemo suvereni i nezavisni. A pogledajte šta se dogodilo s baltičkim zemljama i Ukrajinom“, rekao je Lukašenko prilikom susreta sa đacima.

On je, takođe, rekao da Sjedinjene Američke Države više nemaju monopol u odlučivanju u ime drugih zemalja i kontinenata, te da se jednopolarni poredak ruši i da se stvaraju novi centri moći, kao što su Kina, Indija, Rusija, zemlje Bliskog istoka i Latinske Amerike.
„Oni sve uništavaju, što i jeste jedan od nagoveštaja krize i slabosti. Mi to vidimo u današnjim histerijama – avganistanskoj, ukrajinskoj, tajvanskoj... To nije politika. To je banditsko ponašanje, i to po celom svetu“, rekao je beloruski lider i dodao da veruje da tome dolazi kraj, jer se svet danas „budi“.
Lukašenko je, takođe, ocenio da nuklearno oružje Rusije obuzdava Zapad da ne raskomada Belorusiju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala