- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Goran Petrović dobitnik nagrade „Ramonda serbika“

© Sopstveno delo. Pod licencom CC BY-SA 3.0Goran Petrović je odavno popularan među Rusima, a na ruskom jeziku nedavno je objavljen njegov roman „Ispod tavanice koja se ljuspa“.
Goran Petrović je odavno popularan među Rusima, a na ruskom jeziku nedavno je objavljen njegov roman „Ispod tavanice koja se ljuspa“. - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2022
Pratite nas
Pisac i akademik Goran Petrović ovogodišnji je dobitnik nagrade „Ramonda serbika“, jednoglasno je odlučio žiri Književne kolonije Sićevo.
Priznanje koje se dodeljuje za višegodišnje stvaralaštvo koje je ostavilo poseban pečat u istoriji savremene književnosti Petroviću će biti uručeno na otvaranju 31. Književne kolonije Sićevo, koja se održava od 13. do 18. septembra u Sićevačkoj klisuri.
U obrazloženju žirija koji je radio u sastavu Ljubivoje Ršumović (prošlogodišnji dobitnik) Dejan Stojiljković i Dalibor Popović Popa navodi se da književni opus Gorana Petrovića predstavlja jedan od najznačajnijih doprinosa savremenoj domaćoj prozi.
„Pisac modernog senzibiliteta, izvanrednog stila i živog jezika, nagrađivan, čitan i prevođen na više od četrdeset svetskih jezika, Petrović je autor bar dva klasika savremene srpske književnosti, a to su romani "Opsada crkve Svetog Spasa" i "Sitničarnica kod srećne ruke" kao i niza izvanrednih proznih ostvarenja – kaže se u obrazloženju nagrade.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala