Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Zašto je u centru Novog Sada pušteno 50.000 sterilnih obojenih tigrastih komaraca

CC0 / Rixabay / Komarac
Komarac - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2022
Pratite nas
Sredinom prošle nedelje u centru Novog Sada pušteno je 50.000 sterilnih mužjaka azijskog tigrastog komarca obojenih fluorescentnim bojama.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Prikaži preko celog ekranaIzađi iz režima celog ekrana
Time je završeno puštanje iz serije od ukupno 200.000 jedinki, koje je počelo početkom avgusta, a deo je projekta za kontrolu ovih insekata na ekološki prihvatljiv i održiv način.
Cilj ovog projekta je iznalaženje novih načina za suzbijanje ove invazivne vrste komaraca koja može da prenosi viruse denge, čikungulje i zike, a takođe i srčanog crva pasa.
Ideja je zasnovana na tome da se ženke azijskog tigrastog komarca pare samo jednom u toku života i ako to učine sa sterilnim mužjakom ne ostavljaju potomstvo.
Kao deo integrisanog suzbijanja štetočina, tehnika sterilnih insekata (SIT) ima za cilj da smanji broj komaraca i time potencijalno zaustavi širenje bolesti u ciljanom području.
Kada je reč o komarcima, tehnika podrazumeva otpuštanje sterilnih mužjaka koji se ne hrane krvlju, i zbog građe usnog aparata, fizički ne mogu da ubodu, pa samim tim ne mogu da prenose bolesti.
Ova tehnika prilagođena je borbi protiv komaraca koji prenose bolesti (komarci vektori). SIT utiče samo na vrstu komaraca čiji se mužjaci otpuštaju. Kod SIT nema neželjenih i nepovoljnih uticaja na životnu sredinu.
Tehnika se primenjuje u Italiji i Španiji, a preliminarna istraživanja su počela u Crnoj Gori, Nemačkoj, Francuskoj, Hrvatskoj, Srbiji, Švajcarskoj i Portugaliji, prenosi portal 021.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala