Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Sputnjik na severu Kosova i Metohije: Narod uplašen, Priština pojačava pritisak, a svuda – mrak

© Sputnik / Milenko KovačevićKosovska Mitrovica
Kosovska Mitrovica - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2022
Pratite nas
Kako se približava 1. septembar, atmosfera na severu Kosova i Metohije postaje sve zategnutija. Napetost se oseća u vazduhu. Kako su se uverili reporteri „Sputnjika“, žitelji dela pokrajine sa većinskim srpskim stanovništvom sve nade polažu na nekakav uspeh pregovora Beograda i Prištine oko najavljene preregistracije vozila sa srpskim tablicama.
Strah u očima građana je očigledan. Budućnost neizvesna. Mali broj njih želi čak i da neformalno razgovara sa novinarima. A gotovo niko neće da stane ispred kamere. Žurno koračaju ulicama, a glavno gradsko šetalište u severnom delu Kosovske Mitrovice je gotovo prazno.
„Moramo da verujemo da se ova kriza može prevazići bez eskalacije nemira. Podržavam dogovor oko ličnih dokumenata. Verujem da će Priština oko tablica popustiti u svojim tvrdim zahtevima i da će nas pustiti da živimo uobičajenim životom“, navodi Aleksandar P. stanovnik ovog grada na Ibru.
U radnjama se kupuju samo najosnovnije namirnice, a retko koji ugostiteljski lokal ima više od tri popunjena stola.
Nemir unose informacije da je velika prisutnost pripadnika kosovskih specijalnih policijskih jedinica u svim opštinama na severu. Gradonačelnik Leposavića Zoran Todić danas je naveo, da oni prave neka utvrđenja blizu adminstrativnih prelaza. Kako je on rekao, to „izaziva zabrinutost i govori kakve su namere Prištine“.
© Sputnik / Milenko KovačevićCentar Kosovske Mitrovice
Centar Kosovske Mitrovice - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2022
Centar Kosovske Mitrovice

Kfor pojačano nadgleda

I Kfor je pojačao svoju aktivnost i prisustvo u sredinama gde su Srbi većina. Misija Kfor-a je saopštila da nema promena, da ostaju u pojačanom sastavu u blizini prelaza Jarinje i Brnjak i da će „nastaviti pomno da prate situaciju“.
Na ovako pojačan broj uniformisanih jedinica pod oružjem, Srbi ne gledaju blagonaklono. Oni veruju da presudan faktor u pronalaženju rešenja može biti međunarodna zajednica, jer je ona ta koja ima mehanizme i diplomatiju da natera Prištinu da odustane od jednostranih poteza.
"Verujem i našoj državi Srbiji, znamo da smo sigurni jedino kada je naše rukovodstvo uz nas. Da, ima straha, ima ga jer smo mi samo goloruki narod koji svojim telima na zvuk sirena branimo kućni prag, dok su sa druge strane naoružani specijalci koji čekaju bilo kakav povod da upotrebe oružje na nas. Nadamo se da će i u Prištini biti razuma i da će neko iz međunarodne zajednice urazumiti Kurtija i smanjiti njegove apetite prema severu Kosova i Metohije. Znamo svi kakva je sudbina zadesila naš narod južno od Ibra i mi ne želimo da nam se isto dogodi", navodi jedan penzioner, moleći da ostane anoniman, jer kako dodaje, „ima male unuke“.
© Sputnik / Dejan SimićZbog restrikcija struje mračne ulice u centru grada
Zbog restrikcija struje mračne ulice u centru grada - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2022
Zbog restrikcija struje mračne ulice u centru grada

Strah od novinara i kamera

Kako nam kaže, bilo je nekoliko slučajeva da su se zbog običnih, administrativnih problema ljudi obratili medijima, pa da su im na vrata zakucala uniformisana lica. Zbog toga je razumljiv strah od novinara i kamere.
Vreme za dogovor curi. Zvanična Priština ne pokazuje želju da se situacija smiri. Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ponavlja da će kampanja za preregistraciju vozila na RKS tablice početi 1. septembra.
On je pozvao sve građane srpske zajednice koji su "državljani Republike Kosovo" da iskoriste podsticaj koji se nudi, kako bi se preregistracija obavila bez plaćanja PDV, akcize i carine.
Podsećamo, pre četiri dana Beograd i Priština su uspeli da nađu zajednički jezik oko ličnih dokumenata građana i njihove slobode kretanja.
© Sputnik / Milenko KovačevićPrazno šetalište u Kosovskoj Mitrovici
Prazno šetalište u Kosovskoj Mitrovici - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2022
Prazno šetalište u Kosovskoj Mitrovici

Zbog restrikcija - gradovi deluju avetno

Inače, zbog nedavno uvedenih restrikcija struje, gradovi na severu Kosova i Metohije u večernjim časovima izgledaju kao naselja duhova. Ulično osvetljenje radi, ali zgrade i privatne kuće izgledaju avetno. Tek na nekom od prozora vidi se slaba svetlost od sveće ili lampe na baterije. Retko ko ima agregat.
U toku dana, čak tri puta, po dva sata svi žitelji južne srpske pokrajine ostaju bez struje. KEDS je najavio pooštravanje restrikcija jer je blok A3 Termoelektrane „Kosovo A“ ispao iz sistema.
A čeka se i taj famozni 1. septembar...
© Sputnik / Dejan SimićNa zgradama ugašena svetla
Na zgradama ugašena svetla  - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2022
Na zgradama ugašena svetla
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala