- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Smena Bisere Turković (ne)moguća misija

© Tanjug / FENA/HARUN MUMINOVICBisera Turković
Bisera Turković - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2022
Pratite nas
Smena šefa diplomatije BiH Bisere Turković, predložena od SNSD i HDZ, moguća je samo ako bi se podnosioci zahteva dogovorili o tome s liderom SDA Bakirom Izetbegovićem, kaže analitičar Anđelko Kozomara i dodaje da u suprotnom to ne može da uspe.
Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio je inicijativu SNSD i HDZ kojom se traži da Veće ministara Bosne i Hercegovine pokrene proceduru za smenu ministarke spoljnih poslova BiH Bisere Turković.

Da li je moguće smeniti Turkovićevu

Kao razlozi za njenu smenu su istaknuti neprofesionalizam i delovanje bez usaglašavanja s relevantnim državnim akterima. Ovome se protivi predsednik SDA Bakir Izetbegović i smatra da ne postoje razlozi za smenu Turković.
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 29.08.2022
REGION
Dodik o inicijativi za smenu Turkovićeve: Sve je učinila da razbije politiku u BiH
Zakon o Savetu ministara BiH kaže da predsedavajući ovog tela može da pokrenuti inicijativu za smenu ministra ili zamenika ministra, a da odluku o smeni moraju potvrditi poslanici i delegati oba doma Parlamenta BiH i Predstavnički i Dom naroda. Upravo zbog ove zakonske procedure smena Turkovićeve je teško sprovodljiva, jer za to definitivno neće glasati poslanici SDA u oba doma Parlamenta i druge bošnjačke stranke i tako će blokirati proces.
Politikolog iz Banjaluke Anđelko Kozomara slaže se da će epilog zahteva za smenu Turkovićeve verovatno biti takav ali ističe da je ipak dobro što je pokrenut.
„Smena je moguća samo ako je se se podnosioci zahteva dogovorili o tome sa Bakirom Izetbegovićem. U suprotnom to ne može da uspe jer niko nema pravo da smeni ministra iz nacionalne kvote koja pripada jednom od tri naroda. Formalno mogu da proceduru završe i da onda SDA koja ju je i imenovala kaže da će oni predložiti novog kandidata o kome će na stranačkim organima razmatrati. U stvari, do tada će već doći i izbori i neće od toga biti ništa,“ kaže Kozomara.

Prijateljstvo odlučuje

Dakle, dodaje on Bisera Turković do kraja svog mandata sigurno ostaje ministar osim ako njena smena nije dogovorena sa Bošnjacima.
„S obzirom da je Bisera Turković od mladosti prijateljica sa Bakirovom suprugom Sebijom, a zna se da ona o svemu odlučuje tajno u krugu porodice a Bakir samo javno iznosi, što je dodatni razlog da ona ne bude smenjena. Jedino što je tu dobro jeste da Turkovićeva javno vidi da ona nije nedodirljiva i da i protiv nje neko može da pokrene postupak,“ dodaje Kozomora.
On podseća daje bilo pokušaja da se nekoliko ministra pre Turkovićeve smene zbog postupaka koji nisu bili u skladu sa stavovima sva tri naroda, od vojnog ministra koji je na svoju ruku otkazao vežbe Armije BiH sa Srbijom pa nadalje.
„Dakle, to je jedinstven zakon u Evropi. Ali BiH je tako i napravljena da kada se jednom „dočepaš“ fotelje ti si nedodirljiv i samo stranački šef može da utiče na smenu dotičnog ministra,“ objašnjava naš sagovornik.
Bisera Turković - Sputnik Srbija, 1920, 09.08.2022
REGION
Turković uputila demarš Izraelu zbog Izbornog zakona
Kako kaže, Turkovićeva je uz to poznata kao čovek koji u svom mandatu samo pravi incidente i ne haje šta drugi misle pa je ni ovaj zahtev za smenu neće mnogo potresti.
Politički analitičar Stevica Deđanski razmišlja slično Kozomari, s tim što smatra da bi Bošnjaci, ako stoje iza postupaka svog ministra, mogli da dozvole raspravu o njenim postupcima.

Istina na videlo

„Jednostavno predstavnici Srba i Hrvata traže njenu smenu zbog samovoljnog vođenja spoljne politike i kršenja Ustava BiH, dok Bošnjaci i kad nemaju odgovor koji bi mogao opovrgne ove optužbe kažu da nema razloga za njenu smenu. S obzirom da inicijativa dolazi od dva druga naroda u BiH, od strane SDA i Bakira Izetbegovića bi bilo bar razumno da dopuste da se o tome raspravlja, pa da se vidi ko je u pravu“, kaže Deđanski.
Ova odbrana unapred lika i dela Bisere Turković od strane Bošnjaka, napominje naš sagovornik, samo pokazuje da gde ima dima ima i vatre.
Podsećanja radi, Turkovićeva je bez odobrenja sva tri člana Predsedništva BiH više puta delovala na svoju ruku, od pitanja sukoba u Ukrajini, do saradnje s NATO.
Bisera Turković - Sputnik Srbija, 1920, 29.08.2022
REGION
Usvojena inicijativa za smenu Bisere Turković
Bisera Turković - Sputnik Srbija, 1920, 11.01.2022
REGION
Note samozvane kraljice diplomatije ne dobacuju dalje od portira: Reakcije iz RS na potez Turkovićeve
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala