Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Rat vrednosti Istoka i Zapada usred Srbije: Odbiti pritiske ili se odreći sebe

© AP Photo / Darko VojinovicSkupština Srbije, sveti Sava
Skupština Srbije, sveti Sava  - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2022
Pratite nas
Borba između Istoka i Zapada prelama se u Srbiji koja je ponovo kolateralna žrtva, pre svega anglo – američke rusofobije. Zbog sukoba u Ukrajini, Zapad sada podiže ulog na sve strane i pokušava, gde god je moguće, da zaoštri situaciju da bi razvukao Rusiju. Naša zemlja je već bila ovakva meta, zna šta joj je činiti.
Ovako profesor Fakulteta političkih nauka Časlav Koprivica komentariše izjavu predsednika Srbije za britansku agenciju Rojters u kojoj je Aleksandar Vučić rekao da je Srbija pozornica za posrednički rat između Istoka i Zapada.
Agencija navodi da je ova Vučićeva konstatacija došla dan nakon protesta u Beogradu protiv gej parade, apostrofirajući da su na tom protestu okupljeni nosili i ruske zastave i postere ruskog predsednika Vladimira Putina.
„Velika razlika je u tome što ruska država nema ovde organizacije koje finansira i kojima upravlja, koje su njihova produžena ruka. Ako ih ima, one su na dobrovoljnoj osnovi iz razloga uvažavanja korektnog stava Rusije prema Srbima i našoj državi, a pod dva, one postoje iz istorijskih razloga“, kaže Koprivica.
Naš sagovornik dodaje da konstatacija da se na teritoriji Srbije prelama borba između Istoka i Zapada itekako stoji, te da je najbolje opisuje izjava američkog ambasadora Kristofera Hila i njegova procena da „Rusija nije prijatelj Srbije“.
„To je inače čovek koji je imao ozloglašenu ulogu i kada je reč o BiH i svojevremeno na Kosovu i Metohiji. Zemlja koja nas je „zadužila“ višestrukim bombardovanjem i u Krajini i u Republici Srpskoj i u SR Jugoslaviji, sebi daje za pravo da procenjuje umesto nas ko nam je prijatelj, a ko nije“, kaže Koprivica i dodaje da je ova izjava jedan od dokaza da Zapad zbog rata u Ukrajini na sve strane pokušava da zaoštri situaciju.

Nije laka pozicija Srbije

On dodaje da pozicija Srbije nije ni malo laka i da se usložnjava, s obzirom na činjenicu da je Rusija, dok traje njeno, kako kaže, razvlačenje, zauzeta oružanim sukobom koji joj je od egzistencijalne važnosti.
„U tom kontekstu mi se još jednom javljamo kao kolateralna žrtva pre svega anglo – američke rusofobije, koju su oni pretvorili u geopolitički pojam koji se zove NATO - Ukrajina, gde ta zemlja nije član pakta, ali faktički služi kao istureni mač ili mostobran ka Rusiji. U tom kontekstu, mi tu naravno gledamo svoje interese, ali nema nikakve sumnje da je podrška Rusiji u ovom slučaju u interesu Srbije“, kaže Koprivica.
On dodaje da je važno naglasiti da nije reč o bezuslovnoj podršci, već o podršci onome ko podržava nas, ko nam je prijatelj. To je, kaže, jasno i ako sve emocije prema prijateljskoj zemlji ostavimo po strani.
„Van zdrave pameti je da mi podržavamo one koji su nama radili isto što su pokušali da rade Rusima u bivšoj Ukrajini, koji nas ovih dana pritiskaju, nažalost, sa dosta uspeha, da napravimo nove korake u odricanju od suverenosti nad našom južnom pokrajinom“.

Rat vrednosti iza kulisa

Govoreći o tome da je iza kulisa borbi u Ukrajini i na drugim frontovima zapravo na snazi rat između liberalnih i konzervativnih vrednosti, naš sagovornik kaže da je narativ o vrednostima Zapada mantra, ali da je zapravo reč o ideološkim floskulama.
„To je zapravo borbeni poklič čiji je cilj da se gađaju temelji tradicionalnih društava. Šta spada u te takozvane vrednosti, to su zapravo anti vrednosti čiji smisao nije u tome da u nekom dubinskom smislu postoji identifikacija Zapada sa recimo političkim homoseksualizmom itd., već je poenta da se društvima koja imaju svoju podlogu u tradiciji oktroiše distanciranje od njihove prošlosti i tradicije, da bi takvi mogli da budu predmet apsorbovanja, na kraju krajeva i geopolitičkog od stane NATO“, kaže Koprivica.
On dodaje da u krajnjoj liniji, ako se odreknete sebe, ako se odreknete svog sećanja, predaka, onoga što vas je nekada konstituisalo, tada je potpuno lako da raspolažete sa takvim narodom i državom. Rusija je to shvatila.
„Ona pokušava da se drži tradicionalnih vrednosti i to nije vezano samo za hrišćanstvo i pravoslavlje, vidimo to i po učešću pripadnika drugih religija u specijalnoj vojnoj operaciji. Rusija je uspela da napravi bazični društveni konsenzus i da uprkos tome što su oni kudikamo duže od nas izbivali iz sveta tradicije po sovjetskim komunizmom koji je bio rigidniji od jugoslovenskog, uspeli su da se rehabilituju i da naprave bazičnu saglasnost koja omogućava ruskom društvu da preživi udare ozbiljnih iskušenja“, zaključuje Koprivica.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 29.08.2022
SRBIJA
Vučić: Srbija pozornica za posrednički rat Istoka i Zapada
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala