- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva o uklanjanju sovjetskih spomenika u baltičkim državama - uzvratićemo asimetričnim merama

© Sputnik / Vladimir Pesnya / Uđi u bazu fotografijaRusko ministarstvo spoljnih poslova
Rusko ministarstvo spoljnih poslova - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2022
Pratite nas
Uklanjanje sovjetskih spomenika u baltičkim zemljama i druge rusofobske aktivnosti odraziće se na bilateralne odnose, upozorili su u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova. Rusija će kao odgovor preduzeti asimetrične mere.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Nismo pristalice toga da se izjednačavamo sa onima koji su podstakli takve bahanalije i da odgovaramo njihovim varvarskim metodama. Ipak, ono što se sada događa u baltičkim državama za nas je neprihvatljivo i bez sumnje će se odraziti na bilateralne odnose sa tim zemljama koji su i bez toga na krajnje niskom nivou“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Preduzimali smo i preduzimaćemo asimetrične mere, pre svega na političkom i ekonomskom planu, ističu u Moskvi.
„Odgovornost za ono što se događa u potpunosti je vlastima baltičkih država koje odbijaju da shvate šta čine“, zaključuje se u saopštenju.
Letonija je, uz Litvaniju i Estoniju, prva od republika nekadašnjeg SSSR koja je gotovo u potpunosti iskorenila sovjetsko nasleđe kada je reč o spomenicima. Posle početka specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini češći su postali slučajevi vandalizama prema sovjetskim spomenicima.
Podsetimo, pre nekoliko dana u Rigi je srušen poslednji element Spomenika oslobodiocima.
Radovi na demontaži spomenika Oslobodiocima Rige počeli su 23. avgusta, a tokom priprema za rušenje policija je privela najmanje šest osoba od pedesetak demonstranata koji su se tamo okupili.
Parlament Letonije pre toga je suspendovao snagu klauzule međuvladinog sporazuma sa Rusijom o zaštiti spomenika sovjetskim vojnicima, koja omogućava da se demontira spomenik Oslobodiocima Rige.
Policija je zatvorila pristup spomeniku, opštinske službe su traktorom uklonile cveće položeno 9. maja, a kasnije su stanovnici grada ponovo počeli da ga donose.
Spomenik Oslobodiocima u Rigi - Sputnik Srbija, 1920, 20.08.2022
RUSIJA
Bogohulno i neoprostivo: I baltičke zemlje povele rat protiv sovjetskih spomenika
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala