- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj: Iracionalni postupci Brisela u sferi energetike, cenu plaćaju građani EU, a zarađuje Amerika

© Sputnik / Mihail VoskresenskiйPogled na moskovski Kremlj
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2022
Pratite nas
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da EU pokazuje apsolutno odsustvo razuma i ispoljava nastupe mržnje prema Rusiji a da će cenu za sve to platiti obični građani, dok će na dobitku biti američke kompanije.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Korak po korak, nažalost, Brisel i evropske prestonice pojedinačno pokazuju apsolutno odsustvo razuma. To se odnosi i na nastupe antiruskih raspoloženja, gotovo mržnje prema našoj zemlji, na apsolutno iracionalne i čak apsurdne postupke u energetskoj sferi za koje će cenu platiti obični građani EU, Britanije“, rekao je Peskov i dodao to omogućava američkim kompanijama da dobro zarade.

O „Severnom toku“

Peskov kaže da nema nikakvih problema kada je reč o isporukama ruskog gasa u Evropu preko „Severnog toka“, izuzev tehnoloških.
„Postoje garancije da ništa ne sprečava isporuke gasa izuzev tehnoloških problema izazvanih sankcijama. Rusija je bila i ostaje spremna da ispunjava svoje obaveze. Evropske zemlje, Kanada, SAD, Velika Britanija su uvele sankcije protiv Rusije koje onemogućavaju da se obavlja redovan servis i remont, niti da se da se pravno reši pitanje vraćanja elemenata agregata na mesto gde se koriste. Drugih prepreka nema kada je reč o ispunjavanju obaveza od strane Rusije“, rekao je Peskov.
Isporuka gasa preko ovog gasovoda biće obustavljena od 31. avgusta do 2. aeptembra zbog redovnih radova na kompresorskoj stanici „Portova“.
On je dodao da je situacija sa turbinama „Severnog toka“ izazvana iracionalnim postupcima vlasti EU a cenu će platiti obični građani Evrope.
Od 27. jula „Severni tok“ radi sa 20 odsto kapaciteta zbog obustave rada nekoliko gasnih turbina. Jedna od njih koju je u Kanadi napravila kompanija „Simens enerdži“ bila je poslata u Montreal na remont. Zbog sankcija koje je Otava uvela protiv Moskve, proizvođač je u početku odbijao da vrati opremu u Nemačku, ali je nakon brojnih zahteva Nemačke ipak odlučio da ih vrati. „Gasprom“ je 25. jula saopštio da je prinudno obustavljen rad još jedne turbine na kompresorskoj stanici „Portova“. Trenutno je u radnom stanju ostala samo jedna turbina.
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 28.08.2022
RUSIJA
„Blumberg“: Rusija može da zavrne Evropi gas na godinu dana, a da ne oseti negativne posledice
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala