Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Jedno od najčistijih i najtoplijih jezera nalazi se – u Srbiji

CC BY-SA 4.0 / Vikipedij/Mc.KcBor / Rgotsko jezero
Rgotsko jezero - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2022
Pratite nas
Jedanaest kilometara od Zaječara nalazi se jedno od najtoplijih i najčistijih jezera u Evropi – Rgotsko jezero. Nastalo je pre više od četiri decenije, kada se na dnu kopa kvarcnog peska, pojavila voda. U vrelim danima je jedna od omiljenih plaža.
Zlatni pesak na obali i na dnu jezera, ali i šumovito zaleđe, mir i čist vazduh, dovode kupače i ribolovce na Rgotsko jezero.
Prostire se na tri hektara a najveća dubina mu je 40 metara. Osim ovog koje je i najveće, najdublje i najpoznatije, na ovom potezu eksploatacijom kvarcnog peska, pojavila su se još tri jezera.
Seoski turizam u selu Rgotina sa više od hiljadu stanovnika je još u povoju. Brat i sestra, Željka i Aleksandar su uz pomoć roditelja obnovili dedovinu, kategorisali domaćinstvo i redovno imaju goste.
„Mi imamo smeštajni kapacitet, imamo veliku kuću, jedan deo smo adaptirali u tu svrhu, tako da smo hteli da se oprobamo u tome i lepo se pokazalo“, navodi Željka Gavrilović.
Aleksandar Joksimović, profesor geografije zasadio je 650 stabala dunje i pravi rakiju koja je prošle godine nagrađena.
„To je u suštini cilj kome smo težili od kad smo krenuli od prvog zasada i to je sad nagrada za celu porodičnu priču koju sad ovde možete da vidite“, kaže Joksimović.
Meštani Rgotine, svesni su lepote jezera i kvaliteta te vode.
„Najinteresantnije je to da su neke ronilačke ekipe iz Beograda, otkrili u jezeru algu koja je specifična i koja živi u ekstremno čistim vodama“, napominje Miroslav Živić iz Rgotine.
Jezera u Rgotini, mogla bi da inspirišu još nekog domaćina, da se bavi seoskim turizmom jer u letnjoj sezoni traže se i smeštaj, ali i domaća hrana i piće, prenosi RTS.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala