- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Drugi brod Ujedinjenih nacija sa žitaricama izašao iz ukrajinske luke

© AP Photo / Emrah GurelTeretni brod "Razoni" sa ukrajinskim žitaricama u Istanbulu
Teretni brod Razoni sa ukrajinskim žitaricama u Istanbulu - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2022
Pratite nas
Drugi brod sa žitaricama, koji su Ujedinjene nacije unajmile u okviru Svetskog prehrambenog programa, napustio je ukrajinsku luku Južni i uputio se ka Turskoj, izjavio je na brifingu zvanični predstavnik generalnog sekretara UN Stefan Dižarik.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Danas je još jedan brod, u kome se nalazi pšenica, izašao iz crnomorske luke. Ovo je drugi brod kojim se morem prevozi teret iz Ukrajine od početka specijalne operacije u februaru u okviru Svetskog prehrambenog programa“, rekao je on.
Dižarik je dodao da je reč o brodu „Karteria“ u kome se nalazi 37.000 tona pšenice. Plan je da brod isporuči pšenicu Turskoj, gde će biti prerađena u brašno, koje će se zatim poslati Jemenu.
Osim toga, on je naveo da je danas brod „Brejv komander“, koji su Ujedinjene nacije iznajmile, stigao u luku Džibuti sa 23.000 tona pšenice. Teret je namenjen stanovnicima severnih rejona Etiopije, koji žive u državama Amhara, Afar i Tigraj, u kojima je veoma teška situacija zbog sukoba koji traju poslednje dve godine.
Podsetimo, izvoz ukrajinskog žita iz crnomorskih luka odvija se u okviru prehrambenog sporazuma koji su 22. jula potpisali predstavnici Rusije, Ukrajine, Turske i UN.
Paket ovih dokumenata predviđa ukidanje ograničenja na izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svetska tržišta, a takođe određuje algoritam za bezbedan izlazak komercijalnih brodova iz crnomorskih luka pod kontrolom Ukrajine duž posebno otvorenih humanitarnih pomorskih koridora. Humanitarna operacija planirana je uz aktivno učešće ruskih oficira u okviru Zajedničkog koordinacionog centra u Istanbulu.
Teretni brod Razoni sa ukrajinskim žitaricama - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Utvrđena nova ruta za brodove sa žitom iz Odese, Černomorska i Južnog
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala