- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Solomonska ostrva svim zemljama blokirala ulaz u luke

CC BY 2.0 / Flickr/Department of Foreign Affairs and Trade / Solomonska ostrva u Tihom okeanu
Solomonska ostrva u Tihom okeanu - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2022
Pratite nas
Vlada Solomonskih ostrva saopštila je da je zatražila od svih partnerskih zemalja da obustave planirane pomorske posete ili patrole, dok ne uspostavi revidirane procedure za posete lukama u toj zemlji.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

U pisanom saopštenju poslatom Rojtersu, kabinet premijera Solomonskih ostrva Maneseha Sogavarea navela je da želi da izgradi državne kapacitete za nadzor nad ekskluzivnim ekonomskim zonama te pacifičke ostrvske države.
Vlasti Solomonskih ostrva saopštile su ranije Sjedinjenim Američkim Državama da uvode moratorijum na ulazak brodova u njihove luke, navela je danas ambasada SAD u Kanberi.
"SAD su 29. avgusta primile zvanično obaveštenje od vlade Solomonovih ostrva u vezi sa moratorijumom na sve pomorske posete, dok se postojeći protokoli ažuriraju", navodi se u saopštenju ambasade.
Solomonska ostrva imaju napete odnose sa SAD i njihovim saveznicima od sklapanja bezbednosnog pakta sa Kinom u aprilu, navodi britanska agencija.
Prošle nedelje, plovilu obalske straže Sjedinjenih Američkih Država onemogućeno je da uđe u luku na Solomonskim ostrvima zbog rutinskog posla, pošto ostrvske vlasti nisu odgovorile na zahtev za dopunu goriva i snabdevanje, saopštio je američki zvaničnik britanskoj agenciji.
O tome kako su čak i Solomonska ostrva iznervirala Ameriku govorio je nedavno i Dušan Proroković u autorskoj emisiji „Prorok“:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala