- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Svetska premijera srpske sage o Svetoj Petki u Moskvi

© Foto : Aleksandrija Film"Sveta Petka - Krst u pustinji"
Sveta Petka - Krst u pustinji - Sputnik Srbija, 1920, 29.08.2022
Pratite nas
Srpski igrani film „Sveta Petka – Krst u pustinji“ reditelja Hadži Aleksandra Đurovića biće premijerno prikazan danas na 44. Moskovskom filmskom festivalu.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Reditelj nas u ovom ostvarenju vodi kroz 40 godina iskušenja, dubokih unutrašnjih borbi, ali i sveprisutne vere pobožne mlade Paraskeve. Radnja filma prati njen put od obične devojke do najvoljenije i najpoštovanije svetiteljke pravoslavlja. Kadrovi su snimani na autentičnim lokacijama u Jordanu, Srbiji i Jašiju.
© Foto : screenshot/aleksandrijafilmMilena Predić u ulozi Mati Paraskeve u filmu „Sveta Petka – Krst u pustinji“
Milena Predić u ulozi Mati Paraskeve u filmu „Sveta Petka – Krst u pustinji“ - Sputnik Srbija, 1920, 29.08.2022
Milena Predić u ulozi Mati Paraskeve u filmu „Sveta Petka – Krst u pustinji“
"Danas sam i srećan i tužan. Srećan - jer će moj film imati priliku da vidi ruska publika na svetskoj premijeri na prestižnom 44. Moskovskom filmskom festivalu. Tužan - jer zbog korone nisam bio u mogućnosti da otputujem, iako sam imao kupljenu kartu i rezervisan hotel“, kaže Đurović za Sputnjik.
Reditelj i scenarista precizira da je veoma važno što će film biti prvo prikazan baš u Rusiji.
„Znači mi što je premijera filma o Svetoj Petki baš u Moskvi, kao što mi je značilo i što je moj dokumentarni film o Kosovu i Metohiji `Vi idite, ja neću!` bio prikazan u selekciji 2016. godine. Posebno u ovim trenucima kada su Rusiji uskraćeni filmovi iz određenih zemalja, drago mi je da i ovim putem makar malo doprinesem prevazilaženju kulturnih barijera, jer umetnost mora biti iznad politike i ideologija“, poručuje Đurović.
© Foto : Nemanja MarašReditelj Hadži Aleksandar Đurović
Reditelj Hadži Aleksandar Đurović - Sputnik Srbija, 1920, 29.08.2022
Reditelj Hadži Aleksandar Đurović
Iako neće biti fizički prisutan na projekcijama, posle kojih je trebalo da bude upriličen razgovor sa publikom, reditelj napominje da će na premijeri ipak biti i Srba - predstavnika Ambasada Republike Srbije i Bosne i Hercegovine.
„Nadam se da će se ruskoj publici film dopasti, ne samo zbog tema Pravoslavlja koja nas povezuje, već i zbog opštečovečnih i vanvremenih pitanja kojima se film bavi, a koje mogu biti razumljive gledaocima bilo gde u svetu. Takođe, s obzirom da je film rađen po romanu `Petkana` koji je u Rusiji objavljen još 2008. godine, verujem da će se u publici naći i ruski ljubitelji romana Ljiljane Habjanović Đurović", zaključuje Hadži-Aleksandar Đurović.
Ljiljana Habjanović Đurović dobitnica Puškinove medalje za životno delo - Sputnik Srbija, 1920, 29.11.2021
Ljiljana Habjanović Đurović dobitnica Puškinove medalje za životno delo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala