- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Šta još treba Srbiji za plasman na Mundobasket?

© Foto: Košarkaški savez SrbijeSrbija - Grčka, košarka
Srbija - Grčka, košarka - Sputnik Srbija, 1920, 29.08.2022
Pratite nas
Dve pobede nad Grčkom i Turskom vratile su košarkaše Srbije u igru za plasman na Svetsko prvenstvo 2023. godine. Šokantni julski porazi od Letonije u Rigi i Belgije u Nišu su anulirani, ali nam viza za Mundobasket u Aziji sledeće godine još uvek nije overena.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Srbija je trenutno izjednačena na trećem mestu grupe sa Belgijancima (sa kojima imamo lošiji međusobni skor) i deluje da će se do kraja kvalifikacija baš sa njima i selekcijom Turske voditi borba za to preostalo, treće mesto koje vodi na Svetsko prvenstvo.
Preostalo je da se odigraju još dva prozora – jedan u novembru ove godine, a drugi u februaru 2023, a u oba navrata selektor Svetislav Pešić neće moći da računa na one najkvalitetnije igrače iz NBA i Evrolige.
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 28.08.2022
SPORT
Veličanstveno: Bože pravde u Istanbulu uz Orlove i Đokovića /video/

Problematični novembar

Novembarski prozor je problematičniji. Igra se baš kada se odigravaju i neki mečevi Evrolige, pa je teško poverovati da će klubovi usred sezone dopustiti igračima da napuste tim i odu da nastupaju za svoje reprezentacije.
To nas dovodi do bizarne situacije u kojoj će za Srbiju moći da nastupaju samo igrači iz ABA lige, VTB lige, i prvenstava koja prave pauzu tokom FIBA prozora, poput srpskog, poljskog, španskog, italijanskog, grčkog... I to su mesta gde će Pešić tražiti raspoložive snage.
© Foto: FIBANikola Kalinić
Nikola Kalinić - Sputnik Srbija, 1920, 29.08.2022
Nikola Kalinić
U februaru će situacija biti daleko bolja, jer ćemo na raspolaganju imati igrače iz Evrolige, pošto će se taj „prozor“ igrati u nedelji nakon nacionalnih Kupova, tokom koje sva klupska takmičenja prave manju pauzu. Međutim, deluje da će barem kada je reč o našoj sudbini, ključni biti ovaj predstojeći, novembarski ciklus.

Dve pobede za Mundobasket

Britanci ispadaju iz svake dalje priče ukoliko budu poraženi od Srbije 10. novembra na Ostrvu. Posle toga Orlovima sledi okršaj na našem parketu sa selekcijom Turske, koju bismo mogli da eliminišemo iz priče ukoliko je budemo pobedili.
U tom slučaju, imali bismo dve pobede više u odnosu na tim Ergina Atamana uz bolji međusobni skor, tako da u poslednjem kvalifikacionom prozoru, Turska ne bi imala ni za šta da se bori.
© Foto : FIBASvetislav Pešić
Svetislav Pešić - Sputnik Srbija, 1920, 29.08.2022
Svetislav Pešić
Potom bi usledila borba sa Belgijancima koji imaju zaista paklen novembar. Oni će prvo gostovati selekciji Turske u Istanbulu gde će im biti izuzetno teško da dođu do trijumfa, da bi posle toga pred svojim navijačima dočekali Grčku.
Ako bi kojim slučajem doživeli oba poraza, to ne bi značilo i automatsku kvalifikaciju na Svetsko prvenstvo za naše košarkaše, jer bi postojala minimalna, teoretska šansa da Belgijanci u poslednjem prozoru u slučaju dva naša poraza dođu do trećeg mesta, ali bi im za to bili potrebni trijumfi nad Britanijom u gostima i Turskom kod kuće.
Standings provided by SofaScore LiveScore
Pride, Srbija u poslednjem kolu ima možda i najlakši meč – s Britancima u Beogradu.
Grčka i Letonija su tu gotovo sigurni putnici za Mundobasket i potrebna im je još samo po pobeda da to matematički obezbede. Ukoliko Srbija ne ostvari oba trijumfa u novembru, onda bi sve rešavala u februaru, kada ima teško gostovanje protiv Grčke, a potom i završni meč sa Velikom Britanijom na domaćem terenu.
Zbog svega toga je jasno da će se svaka pobeda i koš gledati u konačnom zbiru, što bi moglo da presudi da li ćemo otići na Mundobasket ili ne.
Sve vesti sa Evrobasketa pratite u našem specijalu.
Košarka - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 28.08.2022
SPORT
Juniori Srbije vicešampioni sveta u basketu! /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala