- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Uplitanje američke vojske koštale Siriju 100 milijardi dolara

© Sputnik / Mihail Alaeddin / Uđi u bazu fotografijaPogled na Damask
Pogled na Damask - Sputnik Srbija, 1920, 29.08.2022
Pratite nas
Privreda Sirije je izgubila više od 100 milijardi dolara zbog dejstava američke vojske, saopštilo je sirijsko Ministarstvo inostranih poslova.
"Gubici Sirije u naftnom i gasnom sektoru kao rezultat različitih dejstava američkih okupacionih snaga, iznose 107,1 milijarda dolara", navodi se u pismu koje je MIP uputio generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu i Savetu bezbednosti svetske organizacije.
Prema podacima Ministarstva inostranih poslova „direktni gubici koje je pretrpela ekonomija zemlje, kao rezultat pronevere nafte, gasa i drugih ruda od strane američkih snaga i jedinica pod kontrolom Sirijskih demokratskih snaga (SDS), iznose 24,2 milijarde dolara“.
Ministarstvo inostranih poslova je ukazalo da se Sirijske demokratske snage bave krađom i krijumčarenjem nafte i gasa pod pokroviteljstvom američkih snaga.
Veći deo provincija Dejr el Zor, Raka i Haseke se nalaze na istoku i severoistoku zemlje i kontroliše ih kurdska alijansa SDS koju podržavaju Sjedinjene Američke Države. Od 2015. godine je američka komanda formirala devet vojnih baza u tim regionima.
Krajem 2019. godine je tadašnji predsednik SAD Donald Tramp odobrio plan u skladu sa kojim u Siriji ostaje nekoliko stotina američkih vojnika, čiji je glavni zadatak osiguranje kontrole nad naftnim poljima na severoistoku i istoku zemlje.
U Damasku se oružano prisustvo SAD smatra nezakonitom okupacijom.
Podsetimo, sukob u Siriji traje od 2011. godine.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala