- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija i Indija razvijaju novu generaciju hipersonične rakete

© Sputnik / Igorь Russak / Uđi u bazu fotografijaRusko-indijsko preduzeće "Bramos"
Rusko-indijsko preduzeće Bramos - Sputnik Srbija, 1920, 29.08.2022
Pratite nas
Rusko-indijsko preduzeće „Bramos“ moglo bi da napravi avijacione rakete nove generacije „BrahMos-NG“ do 2027. godine, saopštio je Sputnjiku kodirektor kompanije Aleksandar Maksičev.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Kako je istakao, klasična avijaciona raketa „Bramos“ trenutno je u sastavu naoružanja aviona Su-30MKI Ratnog vazduhoplovstva Indije.
„Radovi su u toku. Na avionu Su-30MKI, umesto jedne rakete 'Bramos', moći će da se instalira pet raketa odjednom. Značajno smo napredovali, odredili smo oblik. Ako ove godine potpišemo odgovarajući sporazum, raketa iz serijske proizvodnje će biti gotova za četiri godine. Prvo će se praviti modeli, zatim će se održati autonomna testiranja i na kraju serijska proizvodnja. Već smo završili određeni deo na papiru“, rekao je Maksičev.
Prema njegovim rečima, raketa će biti namenjena za uništavanje kako morskih, tako i kopnenih ciljeva.
„Pravimo odmah univerzalnu raketu. Istovremeno, proizvod se pravi tako da postoji mogućnost modernizacije“, dodaje naš sagovornik.
„Bramos“ spreman da isporučuje rakete ruskoj vojsci
Rusko-indijsko preduzeće „Bramos“ spremno je da isporučuje ruskoj vojsci supersonične rakete, rekao je Maksičev.
„Spremni smo da realizujemo takvu narudžbinu. U današnjim uslovima, rakete 'Bramos' bile bi veoma korisne za rusku vojsku“, ocenio je on.
Inače, kompanija „Bramos“ je 2022. godine zaključila prvi ugovor o izvozu raketa. Radi se i isporuci projektila Filipinima u vrednosti od 375 miliona dolara.
„Portfelj porudžbina kompanije 'Bramos' danas iznosi preko šest milijardi dolara, približava se sumi od 6,5 milijardi“, rekao je Maksičev, istakavši da se kompanija nada da će se povećati i unutrašnje porudžbine – za Oružane snage Indije.
Kako je kazao, hipersonična raketa „Bramos“ može biti napravljena na prelazu 2027-2028. godine.
Zajedničko rusko-indijsko preduzeće „Bramos“ (Naučno-proizvodno preduzeće „Mašinostroenija“ i Organizacija za odbrambena istraživanja i razvoj Indije), osnovano je 1998. godine i specijalizovano za stvaranje nadzvučnih raketa različitog baziranja: brodskog, podvodnog, priobalnog i vazdušnog.
Prvo lansiranje krstareće rakete H-35 Uran sa broda Smerč - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2020
Saradnja Rusije i Indije: Krstarećom raketom „bramos“ na „avakse“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala