Pupovac: Nerazumno ponašanje Hrvatske u slučaju optuženih pilota

© Tanjug / ZORAN ZESTIC Predsednik Srspkog nacionalnog vijeće u Hrvatksoj Milorad Pupovac
 Predsednik Srspkog nacionalnog vijeće u Hrvatksoj Milorad Pupovac - Sputnik Srbija, 1920, 29.08.2022
Pratite nas
Predsednik Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj Milorad Pupovac izjavio je da slučaj otpužnice protiv četvorice hrvatskih pilota za zločine nad Srbima u "Oluji", koje je podiglo Tužilaštvo za ratne zločine Srbije, treba posmatrati iz perspektive žrtava i da je nerazumo da se to pitanje politizuje i da Hrvatska odbija da sarađuje u istrazi.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

"Činjenica je da su ljudi stradali, bili raketirani i da su bili žrtve jednog napada za koji nije bilo nikakvog razloga. Reč je o civilnim žrtvama koje su se sklanjale od ratne opasnosti i nerazumno je toj stvari pristupati na drugačiji način i odbijati da se sarađuje u istrazi okolnosti pod kojima se to dogodilo", rekao je Pupovac za Tanjug.
Kaže da ceo postupak treba da se istraži i da je, prema izveštajima međunarodnih organizacija i sa terena, reč o stradanju civila, gađanju civilnih objekata i kamiona koji su prevozili hranu i ljude, pre svega decu.
Na pitanje da li smatra da postoji bilo kakva šansa da Hrvatska prihvati optužnicu, Pupovac je podsetio da je Hrvatska odbijala saradnju sa BiH, koja je prva uputila zahtev za saradnju oko tog slučaja i dodao da nije bilo službene komunikacije između srpskog i hrvatskog tužilaštva i pravosuđa dve vlade.
"To je prekinuto, te saradnje nema već više od decenije i da bi došlo do neke efikasne i pravedne istrage, ne sumnjam da će ta saradnja biti ovako ili onako ustanovljena. I tu nema osnova za izbegavanje saradnje, pre svega to je međunarodna obaveza s obzirom da su Hrvatska i Srbija potpisnice saradnje sa UN, posredstvom suda za međunarodne zločine u bivšoj Jugoslaviji", rekao je Pupovac.
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je da Srbija nema pravo da diže optužnice, kao i da bi zvanični Zagreb "ako bude loše volje", trebalo da podigne optužnicu protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a Pupovac odgovara da su to političke izjave koje služe za političke potrebe u zemlji.
"One nikakve pravne konsekvence ne mogu imati, naprosto je nedopustivo i to nisu iskazi koji se mogu uzimati ozbiljno", poručio je Pupovac, a na pitanje koliko ova optužnica može narušiti i onako zategnute odnose dve zemlje, rekao da je optužnica sama po sebi indikator nerešenih pitanja u procesuiranju ratnih zločina.
Kada je reč o Deklaraciji o saradnji Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije, koju je parafirao sa predsednikom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, Tomislavom Žigmanov, Pupovac je rekao da će ona će tek formalno biti potpisana kada tela institucija dve zemlje to prihvate.
"To je bilo parafiranje jednog dokumenta koga smatramo važnim da bi građani Srbije koji pripadaju hrvatskom narodu i građani Hrvatske koji su deo srpskog naroda bili u većoj integraciji i da to bude uspešno i u razvojnim i kulturnim i obrazovnim pitanjima", rekao je Pupovac.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala