- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Patrijarhu Porfiriju u Herceg Novom uručena Svetostefanska povelja /foto/

© Sputnik / Boban NovovićPatrijarh Porfirije u Herceg Novom
Patrijarh Porfirije u Herceg Novom - Sputnik Srbija, 1920, 29.08.2022
Pratite nas
Svečana akademija povodom 640 godina od osnivanja Herceg Novog održana je večeras na Kanli Kuli i tom prilikom je gradonačelnik Stevan Katić uručio patrijarhu Porfiriju Svetostefansku povelju. Večerašnjom akademijom završava se trodnevna posjeta srpskog patrijarha Herceg Novom.
Svečanosti su uz brojne Novljane prisustvovali i mitropolit crnogorsko – primorski Joanikije, vladike zahumsko hercegovački i šabački, direktor Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Vlade Republike Srbije, konzul Republike Srbije u Herceg Novom, predsednici opština Tivat i Kotor, gradonačelnik Trebinja, poslanici Skupštine Crne Gore, sveštenstvo i monaštvo Srpske pravoslavne crkve, predstavnici Kotorske biskupije, Islamske zajednice za Boku i Budvu i Jevrejske zajednice Crne Gore.
Za sećanje na susret sa patrijarhom predsednik Opštine uručio je njegovoj Svetosti Svetostefansku Povelju, rađenu po zamisli arhitekte i konzervatora Srđana Marlovića, uz umetničku sliku Manastira Savina autora Nikše Kosića.
Patrijarh srpski Porfirije istakao je da je počastvovan Svetostefanskom Poveljom, koja će, kako je kazao, biti podsetnik za nezaboravne dane provedene u Herceg Novom.
„Ovaj jubilej značajan je za vas Novljane, Boku Kotorsku i Crnu Goru, ali i za Hercegovinu i naš narod, gde god da živi. Ali značajan je i za našu crkvu u celini. Za to postoji mnogo razloga, a najvažniji je taj što su Herceg Novi i čitava Boka i dalje uz more na jugoistok, jedino mesto gde su Srbi pravoslavni hrišćani bili, i zahvaljujući junaštvu i mudrosti, opstali kao mediteranski narod“, naveo je on.
Herceg Novi je za patrijarha grad u kojem svi koji dođu, prestanu da se osećaju kao gosti.
„U Novom svi, a kažem i za sebe, imamo utisak da smo se vratili sami sebi, jer lepota pejzaža, pjaca, bezbrojnih skalina, kojima sam i sam prolazio, ulica, kantuna i portuna, palata, đardina, palmi, agava, a po najviše susret i razgovor sa Novljanima, nama samima razotkriva ono što je najlepše i najdragocenije u našem biću, ono što je tu usađeno rukom našeg najplemenitijeg, najvažnijeg i najvećeg sina, oca i učitelja, vinogradara… ono što je tu posađeno rukom Svetoga Save“,poručio je patrijarh Porfirije, preneo je RTV Herceg Novi.
Kako je rekao, Herceg Novi nosi jevanđeosku ljubav, ima raširene ruke i otvoreno srce za sve i svakoga i otvorene prozore.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala