- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Međunarodni tim na putu ka Zaporoškoj nuklearki, moguće provokacije Kijeva

© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaZaporoška atomska centrala pod kontrolom ruske vojske
Zaporoška atomska centrala pod kontrolom ruske vojske - Sputnik Srbija, 1920, 29.08.2022
Pratite nas
Misija Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) uputila se na Zaporošku nuklearnu elektranu, gde će stići u toku ove sedmice, saopštio je generalni direktor organizacije Rafael Grosi.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Došao je i taj dan – misija IAEA za podršku i pomoć već je na putu ka Zaporoškoj nuklearnoj elektrani. Moramo da osiguramo bezbednost najvećeg nuklearnog objekta u Ukrajini i Evropi. Ponosim se time što predvodim tu misiju koja će stići u Zaporošku nuklearnu elektranu kasnije ove nedelje“, objavio je Grosi na Tviteru.
Prema pisanju lista „Njujork tajms“, delegaciju koja treba da poseti Zaporošku nuklearku čini 14 ljudi, uglavnom iz neutralnih zemalja. Među članovima delegacije su šef organizacije, Argentinac Rafael Mariano Grosi. U delegaciji nema predstavnika SAD i Velike Britanije.
Šef administracije Zaporoške oblasti Evgenij Balicki izjavio je za Sputnjik da su vlasti spremne da prime misiju IAEA i da im osiguraju potpunu bezbednost, ali ostaje pitanje da li će ukrajinska strana poštovati „režim tišine“ za to vreme.
Balicki sumnja da će Ukrajina dozvoliti da misija IAEA poseti elektranu.
„Mislim da će kijevski režim učiniti sve, pronaći će bilo koji izgovor kako predstavnici IAEA ne bi mogli da dođu. Ukrajini ta poseta ne odgovara – neće imati o čemu da spekuliše. Kijevski režim preko svih glasnika stalno govori da je Rusija zauzela stanicu, da je Ukrajina izgubila nad njom kontrolu. Ali istovremeno Ukrajina čini sve kako bi sprečila misiju IAEA da poseti elektranu. Kako sam već rekao, to kijevskom režimu ne odgovara“, rekao je Balicki.
Takođe je upozorio da, ukoliko zbog granatiranja nuklearke koje izvodi ukrajinska vojska dođe do emitovanja radijacije, posledice će biti katastrofalne, ne samo za Zaporošku oblast, nego i za celu Evropu.
„To bi bila situacija ekvivalentna onoj u nuklearnoj elektrani u Černobilju i Fukušimi… Havarija u Černobilju je pogodila na desetine zemalja, a Zaporoška nuklearna elektrana je najveća u Evropi i toga svi treba da budu svesni“, istakao je Balicki.
Zaporoška nuklearna elektrana nalazi se na levoj obali Dnjepra. To je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i kapacitetu. Od marta je pod kontrolom ruske vojske. Ukrajinska vojska redovno granatira grad Energodar i teritoriju nuklearke.
Zaporoška nuklearna elektrana - Sputnik Srbija, 1920, 28.08.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Vlasti Energodara: Ukrajinska vojska pokušala da zapali teritoriju oko Zaporoške nuklearke
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala