- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Mađarska očekuje potpisivanje ugovora s Gaspromom o dodatnim isporukama gasa od septembra

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaRuski gas
Ruski gas - Sputnik Srbija, 1920, 29.08.2022
Pratite nas
Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto izjavio je da planira da u narednih nekoliko dana s Gaspromom potpiše ugovor o povećanju dnevnih isporuka gasa iz Rusije, počev od septembra.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Naš zadatak je da osiguramo bezbednost energetskog snabdevanja Mađarske, tako da, sviđalo se to nekome ili ne, moramo se dogovarati s Rusijom u vezi s povećanjem količine isporuka gasa. Postoji predlog da se poveća količina isporučenog gasa, u narednih nekoliko dana ćemo to razjasniti s Gaspromom i potpisati ugovor, u skladu s kojom će dodatno biti povećana dnevna količina isporučenog gasa“, rekao je Sijarto na sastanku s mađarskim diplomatama.
Vlada Mađarske je ranije objavila vanredno stanje u sferi energetike, koje podrazumeva paket od sedam mera: povećanje proizvodnje gasa u zemlji sa jedan i po na dve milijarde kubnih metara, pronalaženje dodatnih 700 miliona kubnih metara gasa za popunjavanje skladišta, zabranu izvoza energenata i drva, povećanje proizvodnje uglja, ubrzavanje roka za puštanje u rad blokova elektrane Matra koja radi na ugalj, produženje roka rada nuklearne elektrane „Pakš“ i smanjenje obima programa komunalnih olakšica.
Sijarto je nedelju dana pre uvođenja vanredne situacije posetio Moskvu, u kojoj je razgovarao sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavorovom. Tema sastanka je bilo pitanje isporuka dodatnih količina ruskog gasa na mađarsko tržište.
Lavrov je nakon sastanka rekao da će molba Mađarske biti pod hitno razmotrena.
Sredinom avgusta Gasprom je počeo da isporučuje dodatni gas Mađarskoj. Energent stiže „Turskim tokom“.

Mađarska neće trpeti pouke stranih ambasadora

Sijarto je, takođe, istakao da Mađarska neće trpeti pouke od ambasadora drugih država, jer je politika te zemlje zasnovana prevashodno na izboru njenih građana.
„Mi ne šaljemo namesnike u druge zemlje i ne primamo namesnike, nego ambasadore. I u budućnosti nećemo trpeti ako predstavnik bilo koje zemlje odluči da može da nas uči boljem ili drugačijem životu. Hvala veliko, mi to ne tražimo. Samo možemo da odlučimo kako želimo da živimo u Mađarskoj. Mađarski birači o tome redovno odlučuju na izborima“, rekao je Sijarto.
On je naglasio da će u budućnosti „ambasadori u Budimpešti koji sebe smatraju namesnicima imati probleme“, jer Mađarska „u takvim slučajevima neće prihvatati nikakve loše kompromise“.
Ukrajinska ambasadorka u Budimpešti Ljubov Nepop bila je pozvana u Ministarstvo inostranih poslova Mađarske zbog izjave o stavu Budimpešte o ukrajinskoj krizi. Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je izjavio da mađarski premijer Viktor Orban, koji se protivi uvođenju sankcija protiv ruskog energetskog sektora, treba da izabere između Rusije i ostatka sveta.
Državni sekretar Ministarstva inostranih poslova Mađarske Tamaš Mencer je izjavio da Budimpešta smatra neprihvatljivim optužbe nakon pomoći koju je pružila ukrajinski građanima i izbeglicama.
Zgrada mađarskog parlamenta u Budimpešti - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2022
SVET
Sijarto: Embargo na naftu iz Rusije naneo bi više štete Mađarskoj nego Rusiji
Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto - Sputnik Srbija, 1920, 27.08.2022
SVET
Mađarska: Svet se ne sastoji samo od Amerike i Evrope, zemlje Istoka su pokretač ekonomskih promena
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala