Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Ostaće upamćen po služenju otadžbini“: Komemoracija Božidaru Deliću /foto/

© Sputnik / Lola ĐorđevićKomemoracija Božidaru Deliću
Komemoracija Božidaru Deliću - Sputnik Srbija, 1920, 29.08.2022
Pratite nas
Porodica, brojne kolege i prijatelji oprostili su se danas, na komemoraciji u Skupštini Srbije, od potpredsednika parlamenta, generala u penziji Božidara Delića.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Prikaži preko celog ekranaIzađi iz režima celog ekrana
Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić rekao je da će Delić ostati upamćen po služenju svojoj otadžbini, za koju je obavljao najodgovornije dužnosti, podsećajući da je komandovao 549. brigadom Prištinskog korpusa 1999. godine.
"Za svoje junaštvo i doprinos odbrani otadžbine, brigada kojom je komandovao general Delić odlikovana je Ordenom narodnog heroja i po tom i takvom delu on će pre svega ostati upamćen", kazao je Orlić.
Podsetio je i da se Delić po završetku vojne službe posvetio političkom radu, navodeći da se od 2005. godine, pa sve do poslednjih dana svoga života borio za važne političke ideje i vrednosti, po kojima je bio prepoznat i u koje je iskreno verovao.
Orlić je rekao da se Delić, koji je za narodnog poslanika biran četiri puta, tokom svih poslaničkih aktivnosti uvek zalagao za pravo na istinu i odbranu otadžbine i svim zadacima pristupao savesno i odgovorno.
"Cenili su ga svi sa kojima je radio i koji su ga poznavali, u prilog tome ide podatak da je od strane narodnih poslanika dva puta biran za potpredsednika Narodne skupštine. Njegov odlazak je veliki gubitak za naš parlament. Izražavam najdublje saučešće porodici i prijateljima Delića i svima koji su imali privilegiju da ga poznaju. Neka mu je večna slava", kazao je Orlić.
Na komemoraciji se obratio i vojnik, heroj 549. motorizovane brigade i narodni poslanik Igor Braunović, koji je kazao da je Delić bio čovek koji je živeo za svoj narod i svoju zemlju, te da će zauvek ostati upamćene njegove reči "Nema nazad - iza je Srbija".
"Komandant nam je ostavio amanet o kome ne možemo da pričamo, ali ćemo se svim srcem truditi se da ga ispunimo i da ga ne razočaramo. Kada ga je pritisla teška bolest, ni tada nije krenuo nazad, krenuo je tamo gde će večno živeti. Neka ti je večna slava i hvala ti za sve što si uradio", kazao je Braunović.
Predsednik Skupštine kluba generala i admirala Srbije, general potpukovnik u penziji Milomir Miladinović, podsetio je da je Delić tokom svoje vojničke karijere više puta odlikovan i naveo da će ostati upamhen kao neustrašiv starešina, omiljen među vojnicima i kolegama, odlučan u izvršavanju zadataka i opušten u primirju.
"Nije stvarao napetu atmosferu u jedinici, već je tražio optimalno rešenje u izvršavanju zadataka. Nije mu bio cilj lično dokazivanje, već izvršenje zadatka, pre svega vodeći računa o ličnim životima", istakao je Miladinović.
Na kraju komemorativnog skupa obratio se i zamenik predsednika Patriotskog pokreta "Nema nazad - iza je Srbija", Aleksandar Jerković koji je istakao da je Delić bio brilijantan vojskovođa, nepokolebljiv vojnik, ali pre svega dobar i skroman čovek, koji je živeo ono što je govorio.
Potpredsednik Skupštine Srbije, general u penziji Božidar Delić preminuo je 23. avgusta posle duže i teške bolesti u 67. godini.
Rođen je 8. januara 1956. godine u Petrovcu kod Đakovice, a penzionisani je general-major Vojske Srbije.
Učestvovao je u ratu u Hrvatskoj (1991–1992), obavljao dužnost načelnika štaba 715. motorizovane brigade Vojske Republike Srpske u vreme rata u Bosni i Hercegovini, bio je komandant 549. mehanizovane brigade Vojske Jugoslavije (1995–1999) tokom rata na Kosovu i Metohiji, a potom komandant Beogradskog korpusa.
Penzionisan je 2005. godine.
Kao svedok odbrane, pojavio se pred Haškim tribunalom u procesima protiv Slobodana Miloševića i generala Vladimira Lazarevića.
U Srpsku radikalnu stranku se učlanio 2006. godine, i na parlamentarnim izborima 2007. izabran je za narodnog poslanika, a potom i potpredsednika Narodne skupštine, a ponovo je za poslanika i potpredsednika parlamenta biran 2008.godine.
Prešao je zatim u Srpsku naprednu stranku, koju je napustio 2011. godine, vrativši se u SRS, iz koje je isključen 2020, pa je sa Nemanjom Šarovićem osnovao pokret "Ljubav vera nada".
U januaru ove godine osnovao je pokret "Nema nazad - iza je Srbija", sa kojim je nastupio na izborima 3. aprila, u okviru koalicije Nada, čiji je nosilac izborne liste bio.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala