- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Kako da se u Evropi sijalica ne ugasi | Energija Sputnjika

Sijalica - Sputnik Srbija, 1920, 29.08.2022
Pratite nas
Iako se već duže od godinu dana u Evropi priča o energetskoj krizi – ističu se problem sa ugljem, naftom i gasom koji kulminiraju zbog odluke EU da se odrekne ovih energenata iz Rusije – žitelji na Starom kontinentu sve su više uplašeni zbog astronomskih cena, ali i realne mogućnosti da električne energije neće ubuduće biti dovoljno za sve.
Kada je struja u pitanju, ne pominje se Rusija – osim ako ne pričamo o proizvodnji iste u gasnim termoelektranama. Jednostavno, Rusija nije u istom elektroenergetskom sistemu. U samoj Evropi tržište električne energije je najuređenije, a uzburkano je još od prošlog leta. Kako tvrde stručnjaci, male su šanse da se normalizuje narednih godinu-dve.
To da je cena jednog megavat-časa (MWh) premašila 1.000 evra, da u „špicu“ u Estoniji, na primer, dostiže i nekoliko hiljada evra, da sve evropske zemlje prave svoje planove sa zajedničkim radnim naslovom „Kako prevazići krizu“ više nije vest. Bankrotiraju ili bankrot najavljuju mnoge kompanije koje ne mogu da posluju trošeći skupu struju. Realnost su gašenje radnih mesta, određenih procesa proizvodnje, najava nestašice pojedinih proizvoda, a o poskupljenju svega ne treba ni pričati.
Političari apeluju da se štedi. U Srbiji se, na primer, najavljuju olakšice onima koji smanje potrošnju struju u odnosu na isti period prošle godine. Stručnjaci kažu da to, osim građanima, treba ponuditi i privredi.
Dok neki najavljuju i restrikcije, u Srbiji ih ne planiraju. Ali, ne krije se da nas sve čeka teška zima. Nadajmo se – bez sveća.
O tome kakva je situacija i možemo li biti optimisti u emisiji „Energija Sputnjika“ razgovaraju Jelica Putniković i Dejan Stojčevski, tehnički direktor Sepeksa, srpske berze električne energije.
Energija Sputnjika“ je emisija portala i radija Sputnjik koju vodi Jelica Putniković, stručnjak za energetiku.
Teme su mahom vezane za energetiku i ekonomiju, lokalnog i globalnog karaktera, a gosti su stručnjaci u svojim poljima. Emituje se svakog ponedeljka u 21.00.
Kako da se u Evropi sijalica ne ugasi | Energija Sputnjika
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala