Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Ana Brnabić: Ne znamo šta može da se desi 1. septembra, Kurti je spreman na sve i ne želi mir

© Tanjug / VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVICAna Brnabić
Ana Brnabić - Sputnik Srbija, 1920, 29.08.2022
Pratite nas
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da od 1. septembra dolazi period kontinuirane nestabilnosti kada je reč o KiM, jer nije postignut dogovor o registarskim tablicama, pošto premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti nije spreman na kompromis.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Brnabić je rekla da razgovori o tom problemu traju i istakla da ne znamo šta može da se desi 1. septembra, jer je Kurti spreman na sve i ne želi mir.
Istakla je da je Kurtiju nestabilnost alibi da pokrije druge probleme na KiM koje ne može da reši i navela da su na KiM već sada uvedene restrikcije struje i da nema radnih mesta.

"Biće mi lako da napišem ekspoze, jasni su ciljevi – prioritet KiM i energetika"

Mandatar za sastav nove Vlade Srbije rekla je da to što je birana tri puta za premijerku ogromna čast i odgovornost. Najviše me muči pitanje Kosova i Metohije, a prioritet je i energetika, što predstavlja pitanje nacionalne bezbednosti, rekla je ona.
Na čelu sedamnaeste srpske Vlade od uvođenja višestranačja biće Ana Brnabić, kojoj će to, ukoliko je Skupština Srbije izabere, biti treći uzastopni mandat.
Ona veruje da će joj biti lako da napiše ekspoze i da je najvažniji zadatak očuvanje mira i stabilnosti.
"Verujem da će mi biti najlakše da napišem treći ekspoze, jer su jasni izazovi. Očuvanje mira i stabilnosti je najvažniji zadatak. KiM me najviše muči. Predsednik Aleksandar Vučić je veliki deo posla preuzeo na sebe. Prioritet je i energetika, to je sada pitanje nacionalne bezbeti. Najlakše će mi biti da napišem ekspoze", istakla je gostujući u Dnevniku RTS-a.
Ona je naglasila da je svet na ivici trećeg svetskog rata.
"Dogovor i kompromis postale su ružne reči, slabost, a ne snaga, niko nije spreman nikoga da sasluša", naglasila je Ana Brnabić.

"Nadam se novoj Vladi do kraja septembra"

Brnabić je rekla da se nada da ćemo do kraja septembra imati novu Vladu koja, kako kaže, na prvom mestu zahteva hrabar tim.
"Ja se nadam do kraja septembra, ali razgovori sa potencijalnim koalicionim partnerima nisu laki, ništa se tu ne podrazumeva i mislim da je to u politici očekivano", dodala je.
Ukazala je da smatra da je između nje i Miloša Vučevića odlučilo to što su tako teška vremena, kao i to što ona poznaje sistem Vlade, jer je to je važno u teškim vremenima.
Ipak, ističe i da su zbog toga dogovorili da ova Vlada traje do 2024.
"Na kraju je važno da imate novu energiju i nove ideje i ono što mislim da je ključno i dobro za našu zemlju i narod da funkcije nisu najvažnija stvar, već rezultati", dodaje Brnabić.
"Mislim da je kod dogovora oko Vlade najvažnije da svi osvestimo koliko su teška vremena i koliko je bitno da imamo tim koji je hrabar, efikasan, koji se spreman da žrtvuje svoje vreme, jer zaista nema mesta ni za šta drugo osim predanog i posvećenog rada", naglašava Brnabićeva.

Ko će biti vicepremijer i potpredsednici Vlade

Na pitanje da li će Ivica Dačić biti viceprimijer, Brnabićeva kaže da pretpostavlja, kao i da bi to bilo prirodno i uobičajeno.
Ističe da će potpredsednici verovatno biti Miloš Vučević i Siniša Mali, kao da će sva trojica imati i ministarske funkcije.
Govoreći o tome da li je tačno da će četiri ministarska resora pripasti SPS-u, kaže da ne može tako da priča, jer se ne radi o prostim brojkama nego o tome ko gde može da doprinese.
"Imamo neke ideje kako bi Vlada mogla da bude još efikasnija i kako bi resori mogli da se podele, ali videćemo", navela je Brnabićeva.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala