- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Pet „bapskih priča“ za koje se ispostavilo da su istina

Kuvanje
Kuvanje - Sputnik Srbija, 1920, 28.08.2022
Pratite nas
Koliko puta ste čuli neke od ovih saveta i nezainteresovano odmahnuli rukom? Verovali ili ne, naučnici smatraju da ste pogrešili.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Pileća supa leči prehladu

Malo je onih koji su, pored toliko lekova, shvatali ozbiljno ovu tvrdnju, ali se ispostavilo da to nije daleko od istine koliko smo mislili.
Naime, naučnici su utvrdili da pileća supa usporava aktivnost belih krvnih zrnaca koja dovode do upala, istaknuto je na sajtu čuvene klinike „Mejo“. Pored toga, ona, kao i svaka druga tečnost, sprečava dehidraciju.

Jedna jabuka dnevno čuva zdravlje

Istraživanje koje su 2013. godine sproveli britanski naučnici, istražujući uticaj statina ili jabuka na mortalitet kardiovaskularnih pacijenata starijih od 50 godina, pokazalo je da, kada bi svi stanovnici Velike Britanije ove starosti dnevno pojeli po jednu jabuku – čak 8.500 srčanih i moždanih udara godišnje bi bilo sprečeno ili makar odloženo.

Štucanje u trudnoći je znak da će se beba roditi s kosom

Lekari baltimorske bolnice „Džons Hopkins“ sproveli su istraživanje kako bi opovrgli ovu tvrdnju, ali se ispostavilo da je ona istinita: usled pojačanog lučenja hormona koji izaziva rast kose kod ploda, nastaje i štucavica.

Da biste lakše zaspali, brojte ovce

Iako deluje neverovatno, ova mentalna vežba u većini slučajeva zaista deluje. Kako je pokazao eksperiment oksfordskih naučnika, ispitanici koji su pokušavali da se uspavaju zamišljanjem plaže ili vodopada ulagali su mnogo više energije od onih koji su zamišljali poljanu prepunu ovaca i brojali ih, piše Nacionalna geografija.

Čokolada ublažava menstrualne grčeve

Jeste li znali da čokolada sadrži antioksidanse koji podižu nivo serotonina u organizmu, što dalje vodi do opuštanja mišića i boljeg raspoloženja.
Pilule vitamina D - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2021
Ruski imunolog razbija sedam mitova o vitaminima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala