- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Patrijarh Porfirije služio liturgiju u manastiru Savina /video/

© Foto : Ustupljeno SputnjikuPatrijarh Porfirije služio liturgiju u manastiru Savina
Patrijarh Porfirije služio liturgiju u manastiru Savina - Sputnik Srbija, 1920, 28.08.2022
Pratite nas
Patrijarh srpski Porfirije danas je, na praznik Uspenja Presvete Bogorodice, slavu manastira Savina, služio svetu arhijerejsku liturgiju u tom manastiru u Herceg Novom.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

"Neka ste, braćo i sestre, blagosloveni, neka vam Boga podari mir, radost i ljubav, jedinstvo u veri, lepoti i radosti i onda tako zagrlimo i zagrlite svakog ko dođe u ovom gradu bez obzira iz kojeg naroda i kojoj vjeri pripada", rekao je patrijarh Porfirije u besedi posle liturgije na praznik Uspenja Presvete Bogorodice, slave manastira Savina.
Patrijarhu Porfiriju sasluživali su Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, Njegovo preosveštenstvo episkop pakračko-slavonski Jovan, dalmatinski Nikodim i toplički i izabrani šabački Jerotej, sveštenstvo i sveštenomonaštvo iz više eparhija Srpske pravoslavne crkve, uz molitveno učešće mnogobrojnog vernog naroda.
Patrijah srpski je istakao da je potrebno biti utemeljen u Hristu i da je "tamo gde je Hrist, tamo je i molitva".
"Ne molimo se sebično, molimo se za čitav svet. Molimo se za bližnje. Molimo se za Njega i trpimo za Njega",naglasio je patrijah Porfirije i dodao da ćemo preobražavanjem preobraziti i sebe.
On je vernicima čestitao današnji praznik.
Liturgiji u manastiru Savina prisustvovali su ministri u Vladi Crne Gore, Vladimir Joković, Dado Šćekić, Aleksandar Damjanović, Marko Kovač, predsednica Skupštine Danijela Đurović, poslanici Jovan Vučurović, Dejan Đurović, Momo Koprivica, Marko Milačić, predsednici opština Herceh Novi, Stevan Katić, Kotora Vladimir Jokić, Tivta Željko Komnenović, potpredsednik Siniša Kovačević, potom gradonačelnik Budve Milo Božović, menadžer budvanske opštine Nikola Jovanović, Mladen Mikijelj, Nebojša Jušković, ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović, navodi portal „In4s“.
U 18 sati u Herceg Novom biće održana večernja litija, a od 20.30 patrijarh će prisustvovati predstavljanju izabranih dela blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija.
Svečana akademija u čast 640. godišnjice od osnivanja Herceg Novog, biće održana sutra uveče, 29. avgusta, od 19.30 časova na Kanli kuli, nakon čega će uslediti program „Đedov sabor - Od Dunava do mora sinjega“, posvećen uspomeni na mitropolita Amfilohija, koji će otvoriti patrijarh Porfirije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala