- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Neprijateljski čin“: Grčki PVO sistem S-300 naciljao turske avione F-16, Grci demantuju

© AP Photo / KENAN GURBUZTurski vojni avion F-16
Turski vojni avion F-16 - Sputnik Srbija, 1920, 28.08.2022
Pratite nas
Grčke rakete zemlja-vazduh elektronski su naciljale turske borbene avione F-16 koji su leteli u izviđačkoj misiji u međunarodnom vazdušnom prostoru, javila je danas turska državna novinska agencija Anadolija.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Ovo je najnovija u nizu turskih tvrdnji da susedna Grčka cilja turske avione koji lete iznad Egejskog mora i u istočnom Sredozemlju, prenela je agencija Anadolija.
Radar grčkog raketnog sistema S-300, baziranog na ostrvu Krit, registrovao je i naciljao turske avione 23. avgusta, izvestila je turska agencija, pozivajući se na izvor u ministarstvu odbrane Turske.
Turski lovci F-16 su leteli na visini od 10.000 stopa zapadno od grčkog ostrva Rodos, kada se aktivirao radar za praćenje ciljeva na ruskom PVO sistemu S-300, dodaje se u izveštaju.
Turski avioni su završili misiju i vratili se u svoje baze „uprkos neprijateljskom okruženju“.
U turskom saopštenju se podseća da se prema pravilima NATO aktivacija radara za nišanjenje na PVO sistemima smatra neprijateljskim činom, preneo je Tanjug.
Grčka je, međutim, demantovala tvrdnje da su se turski F-16 našli pod radarom S-300, kao i da je presretanje obavio grčki borbeni avion u skladu sa međunarodnim pravilima i prema standardnoj praksi.
„Katimerini“ je objavio, pozivajući se na zvanične podatke prikupljene od januara do jula, da je u ovoj godini zabeležen najveći broj narušavanja vazdušnog prostora Grčke od strane Turske u poslednjih 14 godina. Prema tim podacima, 4.734 puta je narušen vazdušni prostor ove zemlje, a prekršaji su zabeleženi i kad je reč o teritorijalnim vodama Grčke (3.215 incidenata), preneo je RTS.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala