- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Nuklearni terorizam Ukrajine: Zašto je Vašington odobrio napade na najveću atomsku centralu u Evropi

© Sputnik / RIA NovostiZaporoška nuklearna elektrana
Zaporoška nuklearna elektrana - Sputnik Srbija, 1920, 27.08.2022
Pratite nas
Kada je izrekao svoje čuveno upozorenje da će Četvrti svetski rat biti vođen kamenicama i močugama, Albert Ajnštajn nadao se da će pretnja povratkom čovečanstva u kameno doba biti dovoljna da odvrati od poigravanja s katastrofom, na primer, nuklearnom, koja bi dovela do scenarija na koji je upozorio. Prevario se.
„Dojče vele“ upravo je obavestio javnost da targetiranje nuklearnih elektrana zapravo nije zabranjeno međunarodnim pravom. Najveća nuklearna elektrana u Evropi, Zaporožje, postala je i najugroženija na svetu.

Meta ili zakon

Zaporoška nuklearna elektrana došla je pod kontrolu ruskih oružanih snaga još u martu, na samom početku specijalne vojne operacije u Ukrajini. Tek u poslednjih mesec dana, međutim, bez vidljivog povoda, iako se ni linija fronta u njenoj okolini nije menjala, nuklearna elektrana postala je meta artiljerijskih udara.
Eksperti upozoravaju: glavni uzrok nesreća u Černobilju i Fukušimi bili su poremećaji u snabdevanju strujom i posledični prestanak rada sistema za hlađenje, što je i dovelo do pregrevanja nuklearnog goriva i uništenja reaktora. Upravo su ovi sistemi sad na udaru napadača.
Ko napada nuklearku koja je pod kontrolom Rusije? „Rusija je u više navrata pucala na elektranu“, prenosi bez ikakve zadrške londonski „Gardijan“ tvrdnju ukrajinske državne energetske kompanije Energoatom. Doduše, u istom tekstu, pod naslovom „Ovo je ludilo: Ukrajini zastaje dah dok Putin pretvara nuklearnu elektranu u liniju fronta“, tvrdi se i da „Rusi koriste nuklearno postrojenje kao zaklon... Višecevni bacači raketa i tenkovi gnezde se među reaktorima“, što bi značilo, ako su i jedna i druga tvrdnja tačne, da su Rusi počeli da ubijaju sopstvenu vojsku u elektrani. No, ko još mari za ovakve neuverljive besmislice, važno je da su Rusi krivi za nešto. A s tim u vezi pojavila se ovog petka i treća tvrdnja, koja liči na pokušaj da se razreši neprijatna kontradikcija – u stvari, tvrdi sad ukrajinska strana pa to zapadna sredstva propagande prenose kao neosporivu činjenicu, u zaporoškoj nuklearci Rusi spremaju veliki napad „pod lažnom zastavom“, fols fleg operaciju u kojoj će nastradati i nuklearka i Rusi kako bi za to mogli da okrive Ukrajince. S kojim ciljem, ne objašnjava se, ali to su zli Rusi pa nema ni potrebe.
© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaNapad na Zaporošku nuklearnu elektranu
Napad na Zaporošku nuklearnu elektranu - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2022
Napad na Zaporošku nuklearnu elektranu
Nasuprot ovakvim optužbama, ruska strana nudi satelitske snimke kao dokaz da nema nikakvih tenkova i višecevnih bacača raketa među nuklearnim reaktorima u Zaporožju; podsećaju i da su, zahvaljujući snimcima sopstvenih satelita, i sami Amerikanci i njihovi saveznici toga veoma svesni. Objavljene su i fotografije ostataka projektila kojima je gađana nuklearka: NATO kalibar 155 milimetara sa američkim detonatorima M739, uz to i druge granate na kojima je ispisan naziv proizvođača, kompanije „Igl pičer tehnolodžiz“ iz SAD.
„Gardijan“ je, štaviše, nedavno preneo i video-snimak predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog koji najavljuje da će „Ukrajina gađati ruske snage u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani“, a i američki CNBC priznao je 14. avgusta da „Ukrajina targetira ruske vojnike koji pucaju na najveću evropsku nuklearku – ili je koriste kao bazu da iz nje pucaju“.

Američka dozvola

Inače, sekretar Saveta bezbednosti Ruske Federacije Nikolaj Patrušev obavestio je ovih dana kolege iz Šangajske organizacije za saradnju da napade na zaporošku nuklearku ukrajinska strana izvodi „na predlog Amerikanaca“. Posredna potvrda ove ozbiljne optužbe nalazi se u nedavnom razgovoru američkog i ukrajinskog šefa diplomatije u kome je Entoni Blinken poručio Dmitru Kulebi da SAD „pohvaljuju ukrajinske vlasti“ dok istovremeno „osuđuju nedavne ruske akcije u i oko Zaporoške nuklearne elektrane“. A portal „Politiko“ preneo je ovih dana i reči visokog zvaničnika režima u Vašingtonu da SAD podržavaju udare „po svim metama na suverenom tlu Ukrajine“.
Pažnje je vredan i sledeći detalj, naime, Rusija sve vreme traži da Zaporošku elektranu obiđu eksperti Međunarodne agencije za nuklearnu energiju. To je i bilo dogovoreno još u junu, ali, rukovodstvo Ujedinjenih nacija obustavilo je te planove. Potom su i počeli raketni napadi na Zaporošku nuklearnu elektranu, a sa njima i sinhronizovani pozivi G7 i generalnog sekretara UN-a Antonija Gutereša da nuklearka i prostor oko nje budu demilitarizovani, to jest, da se odatle povuče ruska vojska.
© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaNuklearna elektrana Zaporožje
Nuklearna elektrana Zaporožje - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2022
Nuklearna elektrana Zaporožje
U suprotnom, objašnjava „Dojče vele“ u spomenutom tekstu, „ciljanje atomskih centrala nije zabranjeno“ Ženevskom konvencijom i pratećim protokolima.
Što nas dovodi i do sledećeg zapleta. „Neka odmah bude jasno“, uz tvrdnju da je Rusija za sve kriva preti joj Tobijas Elvud, predsedavajući Komiteta za odbranu britanskog Parlamenta, „bilo kakva namerna šteta koja bi dovela do radioaktivnog curenja predstavljala bi kršenje NATO člana 5“, koji predviđa kolektivnu vojnu reakciju članica ovog pakta u slučaju napada na neku od njih. „Ovo je 100 odsto tačno“, potvrđuje američki kongresmen Adam Kinzidžer. „To čak nije ni podložno debati. Bilo kakvo curenje ubiće ljude u članicama NATO-a, a to automatski aktivira član 5.“

Podmetanje kontraofanzive

Da li će zbog Zaporoške nuklearne elektrane biti aktiviran NATO član 5? Ko gađa ovu nuklearku, i sa kojim ciljem? I da li NATO protiv Rusije istovremeno vodi neproglašeni nuklearni, hemijski i biološki rat?
O ovim su pitanjima u „Novom Sputnjik poretku“ govorili general-major u penziji Mitar Kovač, direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma, i vojni analitičar i kontraobaveštajni potpukovnik u penziji Ljuban Karan.
„Na osnovu objektivnih pokazatelja, nesporno je da ukrajinska vojska vrši napade na Zaporošku nuklearnu elektranu. Suprotne tvrdnje predstavljaju samo perfidnu propagandnu obmanu u kojoj Rusiju pokušavaju da predstave kao najveće zlo na svetu. A napadi na elektranu zapravo su svedočanstvo slabosti ukrajinske vojske, koja nije u stanju da zabeleži stvarne uspehe na frontu pa je zato primorana da koristi ovakve terorističke metode. Ukrajinski napadi na atomsku centralu, međutim, proizvešće suprotan efekat jer će primorati rusku vojsku da liniju fronta pomeri što dalje, kako bi bili onemogućeni napadi na Zaporošku NE,“ smatra general Mitar Kovač.
© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaOštećenja posle napada na Zaporošku nuklearnu elektranu
Oštećenja posle napada na Zaporošku nuklearnu elektranu - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2022
Oštećenja posle napada na Zaporošku nuklearnu elektranu
„Pokušaj da se Rusija okrivi za napade na nuklearku predstavlja istu vrstu podmetanja kakvu smo i mi doživeli u slučajevima eksplozija bombi u Ulici Vase Miskina u Sarajevu, Markale 1 i 2, kada je srpska strana bila optužena za zločin koji su zapravo izvršili njeni protivnici, što su u međuvremenu potvrdili i međunarodni stručnjaci. Sadašnje nastojanje da se po ovoj matrici okrivi Rusija proisteklo je iz potrebe da se homogenizuje podrška nastavku rata na samom Zapadu, gde javnost uveliko počinje da se koleba“, ukazuje Ljuban Karan, i objašnjava da su ukrajinski napadi na Zaporošku NE započeli zato što njihova najavljivana kontraofanziva ne može da započne: „Sve vreme se priča o nekakvoj ukrajinskoj kontraofanzivi u toj oblasti, a oni dosad nisu uspeli da povrate ni santimetar teritorije. Gađanjem nuklearne elektrane, oni žele da nateraju rusku vojsku da se sama povuče odatle. Naravno, Rusi na ovakve provokacije ne nasedaju.“
Uticajni ruski akademik Sergej Glazjev, ekonomista i blizak saradnik predsednika Rusije Vladimira Putina, izneo je sličnu tvrdnju: „Zelenski, po direktivi Vašingtona, bombardovanjem Zaporške nuklearne elektrane ucenjuje ruske lidere. Suštinu ucene izrazili su šefovi diplomatije članica G7, koji su izneli zahtev da Rusija vrati ovu nuklearku pod kontrolu nacista... Ili ćete predati Energodar marionetskom režimu, ili će nuklearna elektrana biti dignuta u vazduh sa katastrofalnim posledicama po jugoistočnu Evropu, uključujući Ukrajinu... Ovo je nuklearni terorizam SAD i njihovih satelita (...) koji ide prema kategoriji zločina protiv čovečnosti.“

NATO član 5

„Bez obzira na to što su sami reaktori zaštićeni, postoje kritične tačke u sistemu čije bi razaranje moglo da izazove katastrofalne posledice. Iako je u ovom trenutku teško predvideti da li je Kijev spreman za ovakav potez, iz iskustva znamo da se njegovi zapadni pokrovitelji ne libe od masovnih zločina. A već znamo da ukrajinska vojska ne radi ništa bez odobrenja i instrukcija iz Vašingtona, uključujući i namerno dejstvovanje po civilnim ciljevima i izazivanje civilnih žrtava u gradovima u Donbasu,“ komentariše general Kovač.
© AP Photo / Vadim GhirdaVojnik sa zastavom NATO-a
Vojnik sa zastavom NATO-a - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2022
Vojnik sa zastavom NATO-a
S tim u vezi, napominje Ljuban Karan, „Rusiju ne mogu da uplaše pozivi na aktivaciju člana 5 NATO Povelje, jer se sa tim paktom ona već nalazi u ratu u koji je NATO direktno uključen na strani režima u Kijevu. I pritom uveliko koristi sva oruđa koja ima na raspolaganju – za razliku od ruske strane koja svoja najsavremenija sredstva još nije ni počela da upotrebljava. Ako bi se, kojim slučajem, pozvali na član 5, suočili bi se sa dejstvom sveg tog oružja koje Rusija dosad nije koristila u velikoj meri, počev od hipersoničnih raketa kakvima NATO ne raspolaže i od kojih nema odbrane. Ono što je opasno po čitav svet, naravno, jeste činjenica da nas i samo spominjanje aktiviranja člana 5 uvodi u zonu nuklearnog sukoba.“
„Da NATO procenjuje da bi vojno mogao da ugrozi Rusiju, on bi to odavno učinio. Naprotiv, taj pakt bi se raspao da je pretrpeo samo deseti deo gubitaka koje je dosad pretrpela ukrajinska vojska; zato nju i guraju da ratuje umesto njih, bez obzira na žrtve, jer su potpuno svesni da, kapitulacijom Ukrajine, neće biti poražen samo režim u Kijevu, već i sam NATO, a sa njim i globalna moć tog sistema. Zato su, u njegovu odbranu, u upotrebi različitih sredstava za masovno uništenje, što uključuje i nuklearnu, hemijsku i biološku pretnju Rusiji, i spremni da odu daleko, sve do granice ugrožavanja sopstvene bezbednosti,“ zaključuje general Mitar Kovač.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala