- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Naše stanice na muzičkoj orbiti | Orbita kulture

© SputnikOrbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija, 1920, 27.08.2022
Pratite nas
U novom izdanju „Orbite kulture“ podsetićemo se muzičara koji su svojim nastupima, ali i novim projektima, obeležili prvu polovinu 2022. godine.
Goste Sputnjikove „Orbite kulture“, različite generacije, stila i afiniteta, ujedinjuje ljubav prema muzici i potreba da se upravo muzikom oplemeni, a možda i učini boljim svet koji pomalo liči na slučaj čuvenog Betovena: ubrzano ostaje bez sluha.
Upravo nemačkog genijalnog kompozitora u seriji koncerata na Kolarcu, započetih na prošlogodišnjem Bemusu, muzički iščitava jedan od naših najboljih pijanista, Aleksandar Madžar. Sa njim smo razgovarali uoči koncerta na Kolarcu, na čijem su repertoaru bile Betovenove klavirske sonate.
U godini kada se navršavaju četiri decenije od objavljivanja po mnogima najboljeg jugoslovenskog rok albuma „Odbrana i poslednji dani“ grupe „Idoli“, Đorđe Matić otkriva šta je sve značila ova muzika i šta je novo donela u jugoslovenski rokenrol. Urednik čuvenog „Leksikona Ju mitologije“ objašnjava i zašto je pesma „Moja si“ bez presedana u našoj muzici, kao i kako sve to zvuči danas, novim generacijama slušalaca remasterizovanog nedavno objavljenog izdanja „Odbrane“.
Šta sprema popularni „Beogradski sindikat“ i kako je nastala pesma „Stara garda“ – otkrio nam je jedan od lidera „Beogradskog sindikata“ Feđa Dimović.
Da li je poseban izazov svirati dela domaćih kompozitora i da li je ponosan što su Nemci njegov ce-de sa klavirskom muzikom Vasilija Mokranjca ocenili kao izuzetan – za Sputnjik govori mladi pijanista Vladimir Gligorić, koji je koncertom na Kolarcu promovisao muziku sa ovog diska.
Ko je čuvar buvlje pijace otkriva nam autor istoimene knjige, rok kritičar i dragoceni hroničar sveta muzike, Petar Peca Popović.
A kako izgleda povratak na muzičku scenu posle četvrt veka i da li je zapravo reč o hodu po žici, kako i sugeriše naslov njihovog novog albuma – za Sputnjik otkrivaju članovi čuvenog muzičkog dvojca „Vlada i Bajka“ – Vladimir Marković i Dragutin Balaban.
Orbita kulture 26. 8. 2022.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Orbita kulture“ prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.
U želji da afirmiše prave vrednosti, ostaje verna sopstvenom sloganu koji glasi: „Kada ima kulture, niko ne primećuje, a kada je nema — primete svi“.
Sputnjikovu „Orbitu kulture“ uređuje Dejana Vuković, a emituje se svake subote u 10.00 na talasima Radija Studio B.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala