- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Mediji: Francuska i Nemačka će izdavati vize Rusima koji nisu povezani s vlastima

© Fotolia / MasterSergeantAplikacija za šengensku vizu
Aplikacija za šengensku vizu - Sputnik Srbija, 1920, 27.08.2022
Pratite nas
Francuska i Nemačka smatraju da Evropska unija ne bi trebalo da prekine izdavanje viza Rusima koji nisu povezani s ruskim vlastima, prenosi Blumberg.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Prema saopštenju agencije, u dokumentu koji je pripremljen pred sastanak šefova diplomatija Evropske unije u Pragu, Pariz i Berlin su izjavili da bi EU trebalo da nastavi da izdaje vize Rusima koji nisu povezani sa vlastima, kao što su studenti, umetnici, naučnici i eksperti.
„Shvatajući zabrinutost nekih država-članica, mi ne bi trebalo da potcenjujemo moć transformacije ličnog iskustva života u demokratskim sistemima, posebno za buduće generacije“, ukazano je u dokumentu.
Navodi se, da će šefovi diplomatija EU razmotriti kompromisni plan, koji predviđa dodatne birokratske procedure za građane Rusije koji izraze želju da dobiju kratkoročnu vizu. Osim toga, taj plan podrazumeva i povećanje troškova za Ruse koji žele da otputuju u EU.

U poslednje vreme, predstavnici niza zapadnih zemalja pozivaju da se zabrani izdavanje viza Rusima, međutim, nije bilo jedinstvenog stava po ovom pitanju.

U Kremlju su izjavili da se nadaju da će EU trezveno razmišljati na temu izdavanja šengenskih viza i dodali, da u slučaju da se Rusima zabrani izdavanje viza da će Rusija odreagovati krajnje negativno i preduzeti kontramere.
Ranije je estonska premijerka Kaja Kalas izjavila da Estonija podržava ovu zabranu. U finskoj vladi su naveli da će zemlja od početka septembra prepoloviti broj zahteva za vize koje su primljene u Rusiji i to na 500 dnevno. Osim toga, parlament Letonije je pozvao zemlje EU da prestanu sa izdavanjem viza građanima Rusije i Belorusije. Istovremeno su se i brojne zemlje EU, uključujući Grčku i Kipar, usprotivile zabrani izdavanja viza za Ruse.
Nemački kancelar Olaf Šolc je izjavio da teško može da zamisli realizaciju takve zabrane, a šef diplomatije EU Žozep Borelj je rekao da ne podržava ideju potpune zabrane izdavanja viza Rusima.
Očekuje se da će se pitanje viza rešavati na neformalnom sastanku šefova diplomatija EU u Pragu u periodu 30-31. avgusta.
Bugarska zastava - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Ministarstvo inostranih poslova Bugarske: Ne podržavamo potpunu zabranu izdavanja viza Rusima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala