Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Dobre vesti“: Reagovanje na dogovor Beograda i Prištine

© Sputnik / Gavro DešićAdministrativni prelaz Jarinje
Administrativni prelaz Jarinje - Sputnik Srbija, 1920, 27.08.2022
Pratite nas
Beograd i Priština postigli su danas dogovor o ličnim kartama. Ovu vest pozdravili su visoki zvaničnici EU, predstavnici Srba na KiM, ali i lideri iz regiona.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Prikaži preko celog ekranaIzađi iz režima celog ekrana
Odmah po objavljivanju informacije o dogovoru prvo se oglasio direktor Kancelarije za KiM Petar Petković koji je rekao da je dogovor od presudnog značaja za Srbe koji žive na KiM.
Vest je pozdravio i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik koji veruje da će dogovor Beograda i Prištine smiriti tenzije u regionu, ali i predstavnici Srpske liste koji kažu da su ovim dogovorom zaštića prava da dostojanstveno i slobodno žive na svojim ognjištima.

Srpska dijaspora podržala državnu politiku Srbije

Srpske organizacije iz dijaspore i regiona pružile su večeras podršku državnoj politici Srbije i srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, nakon vesti da je postignut dogovor Beograda i Prištine o dokumentima.
"Zabrinuti zbog provokacija i bezbednosne nestabilnosti kojima su izloženi pripadnici srpskog naroda na KiM, kao i zbog činjenice da privremene institucije u Prištini čine sve kako bi onemogućile normalan život Srbima na KiM, srpske organizacije iz regiona su izrazile punu podršku državnoj politici Srbije i naporima državnog rukovodstva na čelu sa predsednikom Vučićem da se očuvaju mir i stabilnost", navodi se u saopštenju srpskih organizacija.
U saopštenju se dodaje da će Srbi iz regiona i dijaspore biti u svakom trenutku uz matičnu državu, zastupajući politiku zasnovanu na međunarodnom javnom pravu i Ustavu Srbije.

Rama: Dijalog podignut na još jedan nivo

Premijer Albanije Edi Rama je pozdravio i kao dobru vest ocenio dogovor Beograda i Prištine o ličnim dokumentima, te dodao da će on „podići dijalog na još jedan nivo“.
„Dobre vesti, rešavanje pitanja slobodnog kretanja između Srbije i Kosova kroz dijalog i uz čestitke obema stranama, nadam se da će ovaj razvoj dijaloga podići na novi nivo, kako ne bismo gubili vreme i energiju....", napisao je Rama na Tviteru.

Abazović: Dijalog jedino rešenje

I Vlada Crne Gore pozdravila je dogovor Beograda i Prištine, poručio je večeras premijer Dritan Abazović i dodao da je dijalog jedino moguće rešenje za prevazilaženje svake krize.
"Želimo mir, stabilnost i prosperitet na Zapadnom Balkanu. Prošlost ne možemo da promenimo, ali zato možemo budućnost. Pozdravljam želju za razumevanjem lidera dve komšijske države i napore predstavnika EU i SAD da do dogovora dođe", napisao je predsednik Vlade Crne Gore u tehničkom mandatu na Telegramu.
Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj - Sputnik Srbija, 1920, 27.08.2022
SRBIJA
Borelj se opet oglasio: Srećan sam zbog dogovora, ali rad još nije završen /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala