Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Eskobar: Moramo zaboraviti da je Kosovo Srbija

© Sputnik / Lola ĐorđevićSpecijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar
Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar  - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2022
Pratite nas
Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar ocenio je da se nazire početak poboljšanja odnosa Beograda i Prištine, poručivši da bi trebalo zaboraviti narativ da je „Kosovo Srbija“ i preći na onaj da su „Kosovo i Srbija Evropa“.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Eskobar je to izjavio u intervjuu za N1, odgovarajući na pitanje zašto bi Srbiji bilo u interesu da prizna Kosovo, ako se to od nje očekuje.
On je mišljenja da će Kosovo i Srbija u budućnosti biti povezani kroz razne sporazume i da će imati dobre odnose.
Ekobar je rekao i da niko ne treba da strada zbog registarskih tablica i da dve strane treba da budu okrenute evropskim rešenjima.
„Mislim da moramo zaboraviti narativ da je Kosovo Srbija i preći na onaj da su Kosovo i Srbija zapravo Evropa. Dakle, vi imate zajedničku budućnost. Ona se veoma brzo udaljava od problema devedesetih, a primiče se šansama koje nudi 21. vek. Dvadeset prvi vek biće za ovaj region vek ekonomskih prilika. Vek u kom će Zapadni Balkan postati generator rasta za ceo evropski kontinent. Vek u kom ćete postati centar proizvodnje energije, obnovljive energije, IT sektora, špedicije, transporta i mnogih drugih privrednih sektora koje samo ovaj region može obezbediti“, kazao je Eskobar.

Poruka koju će Eskobar preneti Vašingtonu

Eskobar je naveo da je došao s porukom da u međunarodnoj zajednici vlada ogromna zabrinutost zbog potencijalne eskalacije nasilja povodom mera koje je implementirala prištinska vlada.
„Tokom posete Prištini, Mitrovici i Beogradu stekao sam utisak da su sve strane posvećene traženju mirnog rešenja za izlazak iz ove krize. I to je poruka koju ću odneti u Vašington: verujem da će obe strane iznaći kompromisno rešenje koje će narodu na Kosovu omogućiti miran život“, rekao je Eskobar.
Na pitanje da li je izneo neki predlog za rešavanje pitanja ličnih dokumenata i registarskih oznaka, Eskobar je napomenuo da Sjedinjene Države nisu deo pregovaračkog procesa koji se odvija pod pokroviteljstvom Evropske unije.
„Proces predvodi Evropska unija, a mi podržavamo taj proces, tako da svi predlozi i preporuke dolaze od EU“, dodao je on.
Povodom konstatacije američkog ambasadora Kristofera Hila da je srpska strana bila dobro pripremljena, za razliku od druge strane i upitan da li je to bio i njegov utisak, Eskobar je odgovorio:
„Pregovori su trenutno u vrlo osetljivoj fazi. Tako da ne želim nikoga da krivim, jer, da budem iskren, u Briselu je sve počelo, a mislim da smo od onda prevalili dug put. Dokle god imamo mirno, primenljivo i izvodljivo rešenje, koje ne komplikuje život ljudima na Kosovu, posebno onima na severu Kosova, mislim da nećemo imati problem. I ja sam optimističan, verujem da ćemo uspeti u tome“.
U prethodnom periodu građani severa Kosova i Metohije svedoci su povećanog prisustva specijalnih snaga kosovske policije, koje često zaustavljaju građane. Upitan da li je o tome razgovarao sa Aljbinom Kurtijem, Eskobar je kazao da jeste, ali kratko.
„Policijske snage trebalo bi da budu prisutne i da vode računa o miru i sigurnosti građana. Mi ih ohrabrujemo da pronađu načine i izgrade neophodno poverenje između policijskih snaga i naroda. Ne samo na severu, već na čitavom Kosovu. Ujedno, ovo je savet koji smo dali ne samo kosovskoj vladi već i svim vladama u regionu“, rekao je, između ostalog, Eskobar.
Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2022
SRBIJA
Eskobar: Razgovor s Vučićem težak —ogromne razlike u stavovima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala