- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Endi Vorhol kao vizantijski slikar

© Foto : Foto Zavod: Siniša StefanovićOtvaranje izložbe „Vorhol – polaroidi i portreti“
Otvaranje izložbe „Vorhol – polaroidi i portreti“ - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2022
Pratite nas
Povodom 35. godišnjice smrti jednog od najpoznatijeg umetnika pop-arta Endija Vorhola koji je obeležio drugu polovinu 20. veka, u Galeriji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka otvorena je izložba „Vorhol – polaroidi i portreti“.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Izložbu je otvorio Vladimir Tomčić, istoričar umetnosti koji je o fenomenu Vorhola rekao: „Vreme je mera svega. Prošle godine, posle toliko godina od njegove smrti, jedna od njegovih slika, čuvene Merlin Monro, prodata je za neverovatnih 190 miliona dolara, što je druga najveća cifra na svetu izdvojena za neko umetničko delo. To napominjem zato što je on često bio osporavan i nevoljen. Tržište koje je vulgarno, koje je takvo kakvo jeste ipak je kriterijum koji govori mnogo.“
Direktor Zavoda Marko Krstić naglasio je da je ideja izložbe bila da isprovocira javnost da Vorhola pogleda iz jednog drugačijeg ugla, ne onog uobičajenog i kanonizovanog, da se distanciramo od činjenice da je to čovek koji je napravio velike brendove i da ga vratimo njemu samom.
„Vorhol je odrastao u religioznoj porodici i njemu religiozna umetnost nije bila strana. Kod Endija čak možemo pratiti primese vizantijske umetnosti, jer se srednjovekovni umetnici nikada nisu potpisivali. Ni na jednoj slici koju je Vorhol naslikao nama njegovog potpisa . On je ceo svoj život živeo tako što se krio“, dodao je Krstić.
Izložba obuhvata seriju Vorholovih portreta i autoportreta u vidu kolaža koje prikazuju razvojni put umetnika i njegov čitav život, skulpturu Vorhola u prirodnoj veličini rad čuvenog vajara Svetozara Radovića i video rad – produkciju na ekranu koji prikazuje njegova dela uz glas naratora.
Ruski Endi Vorhol - Maksima Iljinov iz Rostova na Donu - Sputnik Srbija, 1920, 13.04.2018
Upoznajte ruskog Endija Vorhola
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala