- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Blokada gasifikacije Srpske: Sarajevo sprovodi odluke SAD makar bile i na štetu BiH

Sarajevo - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2022
Pratite nas
Svaka politička odluka Bakira Izetbegovića i Sarajeva prethodno je dogovorena u američkoj ambasadi u BiH, pa je tako i blokiranje proceduralnih akata za gasifikaciju Republike Srpske proizvod američkih ideja o stopiranju takozvanog malignog uticaja Rusije u Bosni i Hercegovini, kaže politički analitičar iz Banjaluke Anđelko Kozomara.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Prema njegovim rečima, odluka dela Saveta ministara BiH da, rukovodeći se stavom bošnjačkog i hrvatskog člana Predsedništva, Šefika Džaferovića i Željka Komšića, stopiraju proceduralne akte za gasifikaciju Srpske, još jednom je pokazala i dokazala da Bosna i Hercegovina nije samostalna država, već protektorat u kome sve zavisi od protektora iz SAD.

Sarajevo sprovodi odluke SAD

Ovaj projekat, primećuje naš sagovornik, nije jedini koji Bošnjaci blokiraju i opstruišu. Oni to čine već godinama i to na štetu ne samo Republike Srpske, nego cele Bosne i Hercegovine.
„Podsetio bih na to da 70 odsto gasa koji se uvozi iz Srbije koristi samo grad Sarajevo, budući da je on potpuno gasifikovan, ali njima očigledno nije u interesu ni da njihovi građani žive bolje i lakše, nego samo da nanose štetu Srbima i Republici Srpskoj. Oni su odbili i hidroelektranu na Drini „Buk Bijela“, odbili su aerodrom u Trebinju, kao i mnoge druge projekte koji su značili sveukupan razvoj Republike Srpske, ali i Bosne i Hercegovine u celini“, navodi Kozomara.
I politikolog iz Banjaluke Vojislav Savić primećuje da se sarajevski političari u mnogo situacija ponašaju prilično iracionalno, čak i kada je u pitanju zastupanje interesa njihovog naroda i Federacije BiH.

Seku granu na kojoj sede

„Svi znamo kakva vremena dolaze, koliko Evropa plaća gas i koliki je samo Sarajevo potrošač gasa, pa umesto da nekako relaksiraju tu situaciju i da iskoriste dobre odnose Republike Srpske i Srbije sa Ruskom Federacijom kako bi dugoročno sebi obezbedili bolje cene i efikasniju ponudu, oni se ponašaju iracionalno i ovakvim stvarima samo dodatno komplikuju odnose u Bosni i Hercegovini. Može se reći da time seku i granu na kojoj sede“, kaže Savić.
Kako navodi Anđelko Kozomara, Rusi su pre nekoliko godina nudili sporazum o slobodnoj trgovini između Bosne i Hercegovine i Rusije, kakav ima Srbija sa Rusijom, ali je Sarajevo i to odbilo, a Bakir Izetbegović je javno rekao da to neće jer su Rusi prijatelji Srba.
„Tako da poljoprivredni proizvodi iz Federacije danas propadaju i teško se prodaju, a mogli su lagano da idu u Rusiju kao što idu proizvodi iz Srbije. To je dakle jedna čudna psihologija tih ljudi, čudna životna filozofija da nanose toliku štetu svojim komšijama, bez obzira što to ima negativne posledice i za njih i za njihov narod“, ukazuje politikolog.

Odgovor istom merom

Republika Srpska, veruje naš sagovornik, na ovaj potez Sarajeva može da odgovori istom merom, pa da tako njeni predstavnici u Savetu ministara ne glasaju ni za jedan razvojni projekat koji bude predložen iz Federacije.
„Međutim, to neće doprineti nikakvom napretku jer Federacija i nema tih projekata, nema ništa što bi moglo da poboljša njihov razvoj. Njih samo zanima suvoparna politika, suvoparno blaćenje Srba, Republike Srpske i Srbije u celini. Oni bi da žive onako kako su živeli njihovi davni preci, begovi, da sede na sećijama i da dobijaju harač od raje. o naravno više ne prolazi, to su bila druga vremena, a ovo je 21. vek. Međutim, ono što je problematično je da su njihovi mentori, pre svega Sjedinjene Američke Države i ostale zemlje Kvinte potpuno neme na ove opstrukcije Bošnjaka, iako stalno pričaju o potrebi da Bosna i Hercegovina prestane da se time bavi i da se posveti razvoju i ekonomiji“, kategoričan je Kozomara.
I Vojislav Savić smatra da Republika Srpska može da odgovori Sarajevu istom merom, a kao primer kontramera navodi potez srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, koji je na poslednjoj sednici tog tela odbio da dâ saglasnost za imenovanje novog nemačkog ambasadora u BiH.
„To je jedna od metoda kojom možete da razgovarate i da njihovim jezikom, golom silom i zaustavljanjem svega kažete: „Možemo i ovako”. Međutim, treba imati na umu da je ovo bio iznuđen potez Republike Srpske, a ne bilo čiji hir. To je bila jedina moguća strategija, to da vi morate da se odbranite tako što ćete reći da je kontramera njihovim potezima nepostojanje saglasnosti za bilo šta, upravo da bi im pokazali da je to što oni rade duboko iracionalno i pogrešno, da zapravo treba sesti i razgovarati, a ne zaustavljati stvari od kojih ne samo da nemate štetu, već mogu da vam donesu dobro“, ukazuje naš sagovornik.

BiH – ogledalo geopolitike

Na pitanje kako u ovakvim političkim i geopolitičkim okolnostima izbeći totalnu blokadu u Bosni i Herecegovini, Savić kaže da se geopolitičke okolnosti na BiH odražavaju kao u ogledalu budući da je reč o zemlji koja predstavlja koktel različitih stranih i domaćih uticaja.
„BiH se u pravom smislu te reči i ne može nazvati državom. Mi smo omeđeni prostorom između tri države, imamo nekakvog tzv. visokog predstavnika, imamo nekakve institucije i Ustavni sud u kojem sede ljudi koji nisu odavde, tako da BiH nije normalna država ni u normalnim okolnostima, a kamoli kada imamo ovakve blokade. Ono što političari iz Republike Sprske mogu da urade jeste da osluškuju i da odreaguju na prvi znak dobre volje iz Sarajeva da se situacija nekako relaksira, a sistem koliko-toliko profukcioniše. Međutim, lopta je trenutno u dvorištu političara iz Federacije koji su i započeli sve ovo, a najveći krivci su Izetbegović i Komšić, budući da se Džaferović čak i ne uzima za ozbiljnog političara jer u svom mandatu nije pokazao niti ozbiljnost niti samostalnost“, poručuje Vojislav Savić.
Magistralni gasovod dužine 325 kilometara, vredan 250 miliona KM, poslednji je u nizu projekata opstruisanih u Sarajevu. Ugovori su potpisani, realizacija je u fazi planiranja i može da se krene dalje tek kada se definiše istočna konekcija na području Bijeljine prema Srbiji i južna u Hercegovini prema Hrvatskoj.
Željka Cvijanović - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2022
REGION
Željka Cvijanović: Došlo vreme da i Srpska pokaže zube
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala