- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Vašington: Zonu Zaporoške nuklearke treba demilitarizovati

© Sputnik / RIA NovostiZaporoška nuklearka u Energodaru
Zaporoška nuklearka u Energodaru - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2022
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države podržavaju inicijativu da delegacija Međunarodne agencije za atomsku energiju poseti Zaporošku nuklearnu elektranu i rade s partnerima na organizovanju te posete, izjavila je zamenica američkog državnog sekretara Boni Dženkins, zadužena za pitanja kontrole naoružanja.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„I dalje odlučno podržavamo ideju o poseti Zaporoškoj nuklearki i radimo s partnerima na organizovanju te posete. Smatramo da je krajnje važno da Međunarodna agencija za atomsku energiju poseti tu atomsku centralu“, rekla je Dženkinsova na konferenciji za novinare.
Ona je istakla da SAD pozivaju sve strane da se suzdrže od vojnih dejstava u blizini Zaporoške nuklearke i da se u toj oblasti obrazuje demilitarizovana zona.
„Nastavljamo da apelujemo da se prekinu vojna dejstva na nuklearnim objektima ili u njihovoj blizini i da se vrati kontrola nad njima Ukrajini, da se obrazuje demilitarizovana zona oko atomskih centrala – naglašavamo da je to neophodno“, rekla je Dženkinsova.
Prema njenim rečima, borbe blizu atomske centrale su „opasne i neodgovorne“.
Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi je ranije izjavio da je dogovor o pristupu Zaporoškoj nuklearki na vidiku: Moskva i Kijev su saglasni da je neophodno da se tamo u narednim danima uputi međunarodna misija.
Predsednici Rusije i Francuske, Vladimir Putin i Emanuel Makron su u petak razgovarali telefonom i tada su istakli da je važno da se međunarodna misija što pre uputi u atomsku centralu koja se nalazi u blizini grada Energodara.
Reč je o najvećoj nuklearnoj elektrani u Evropi po broju blokova i kapacitetu. Od marta je ta nuklearka pod zaštitom ruske vojske. Ukrajinske snage redovno granatiraju Energodar, okolna sela i teritoriju koja pripada samoj nuklearki.
Zaporoška nuklearna elektrana - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Zaporoška nuklearka normalno radi, uprkos problemima na energomreži u Energodaru
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala