- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruska pravoslavna crkva priznala Makedonsku pravoslavnu crkvu

© Press-služba Patriarhii RPC / Uđi u bazu fotografijaZasedanje Svetog sinoda Ruske pravoslavne crkve
Zasedanje Svetog sinoda Ruske pravoslavne crkve - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2022
Pratite nas
Sinod Ruske pravoslavne crkve priznao je Makedonsku pravoslavnu crkvu – Ohridsku arhiepiskopiju kao autokefalnu crkvu, navodi se u dokumentima objavljenim na sajtu RPC.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Hvala Gospodu Bogu na rešavanju pitanja statusa pravoslavne crkve u Severnoj Makedoniji na kanonskim osnovama. Priznati Makedonsku Pravoslavnu Crkvu – Ohridsku Arhiepiskopiju kao autokefalnu sestrinsku crkvu i upisati ime njenog predstojatelja, arhiepiskopa ohridskog i makedonskog Stefana, u sveštenim diptisima“, navodi se u saopštenju.
Ruska pravoslavna crkva je takođe izrazila nadu da će Makedonska pravoslavna crkva „čvrsto čuvati svetu pravoslavnu veru u čistoti i celovitosti i biti verna pravoslavnoj kanonskoj tradiciji“.
Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije saopštio je krajem maja da Sabor SPC prihvata i blagosilja autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije, a 5. juna srpski patrijarh je uručio arhiepiskopu makedonsko-ohridskom Stefanu tomos o autokefalnosti.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala