- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Poljanski: Nadamo se da Ukrajinci neće granatirati misiju IAEA u Zaporoškoj nuklearki

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaZaporoška nuklearna elektrana
Zaporoška nuklearna elektrana - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2022
Pratite nas
Rusija se nada da će kijevske snage imati dovoljno pameti da ne gađaju misiju IAEA u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani, iako među njima ima grupa koje ne kontroliše centralna komanda, izjavio je prvi zamenik predstavnika Rusij u UN Dmitrij Poljanski.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Mislim da će se to (poseta) održati u najskorije vreme, krajem avgusta-početkom septembra, u toku su aktivne pripreme“, rekao je Poljanski u emisiji „Solovjov uživo“.
Prema njegovim rečima, misija će biti tehničke prirode, a u njoj će biti tehnički specijalisti, uključujući i one iz „Rosatoma“ i Ukrajine.
„Oni će procenjivati situaciju u stanici. Bezbednost. Mere koje treba preduzeti. Dati preporuke. To nije istražna grupa, to je grupa za procenu stanja stanice“, objasnio je diplomata.
Poljanski je izrazio nadu da će delegacija biti bezbedna.
„Želim da verujem u to. Ali, kao što znate, ne zavisi od nas da li će biti granatiranja ili ne. Da zavisi od nas, naravno, to se nikada ne bi desilo. Ali, Ukrajinci će verovatno imaju dovoljno pameti, iako znamo da imaju različite grupe, a neke od njih nisu podređene ukrajinskoj vrhovnoj komandi. Bilo je takvih primera i to nas veoma zabrinjava“, dodao je Poljanski.
Trenutno IAEA i UN razmatraju sigurnu maršrutu za delegaciju.

Zaporoška nuklearna elektrana

Nuklearna elektrana Zaporožje se nalazi na levoj obali Dnjepra, u blizini grada Energodara. To je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i kapacitetu. Stanica ima šest energetskih blokova VVER-1000, svaki kapaciteta 1 gigavat.
Elektranu od marta čuva ruska vojska. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije istaklo je opravdanost preuzimanja kontrole nad elektranom od strane ruske vojske u smislu sprečavanja curenja nuklearnih i radioaktivnih materijala. Ministarstvo je takođe podsetilo da stanicu trenutno kontroliše ukrajinski operator.
Ukrajinske trupe redovno granatiraju Energodar i teritoriju nuklearke.
Zaporoška nuklearna elektrana u Energodaru - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
UŽIVO Dva energetska bloka Zaporoške nuklearke isključena nakon napada ukrajinskih snaga
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala