- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Poljaci ruše još jedan spomenik Crvene armije /video/

© Sputnik / Igor Zarembo / Uđi u bazu fotografijaBronzani spomenik "Vojnik sa zastavom" na groblju boraca Crvene armije u šumi Šteršance i okolini Mihendorfa, Nemačka
Bronzani spomenik Vojnik sa zastavom na groblju boraca Crvene armije u šumi Šteršance i okolini Mihendorfa, Nemačka - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2022
Pratite nas
U poljskom gradu Bžeg srušen je spomenik posvećen sovjetskim vojnicima Crvene armije, objavio je Ej-Bi-Si njuz.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Spomenik u gradu Bžegu je 24. spomenik od njih 60 koji su bili određeni za rušenje. Demontaža spomenika je trajala nekoliko dana“, izjavio je portparol Instituta za sećanja na komunističke simvole Rafal Lekševič.

U članku se navodi da je to postao deo još veće kampanje poljskog Instituta za sećanje koji je odgovoran za likvidaciju komunističkih simbola.
Poslednjih nekoliko godina je u Poljskoj uništeno na stotine spomenika poginulim vojnicima Crvene armije. Predsednik Poljske Andžej Duda je tokom leta 2017. godine potpisao izmenu zakona o zabrani propagande komunizma ili bilo kog totalitarnog režima u nazivu objekata i zgrada koji se koriste za javnu upotrebu. Prema informacijama poljskog Instituta zakon o dekomunizaciji se tiče oko 230 spomenika Crvene armije.
Sličnu kampanju su imale i vlasti Litvanije, Letonije i Estonije – u Viljnusu će srušiti spomenik na groblju Antakalis gde se nalazi najveće groblje oslobodilaca Litvanije, u Letoniji se već nekoliko dana uništava spomenik oslobodiocima Rige, a u Estoniji je demontiran tenk T-34 u Narvi i još šest spomenika u tom gradu.
Rusija je više puta navela da neke evropske zemlje pokušavaju da prepišu istoriju. Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je sredinom decembra 2019.godine da su se oni, posebno Poljska sa fašističkom Nemačkom dogovorili o tome da Moskva ima na raspolaganju dokumente kako su se vodili pregovori. Prema ruskim političarima, Evropa nije spremna da ovaj deo svoje istorije prizna.
Rušenje spomenika Oslobodiocima Rige - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2022
RUSIJA
Riga: Srušen sovjetski spomenik „Majka domovina“ /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala