- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Novi podli udar onih koji su otimali imovinu SPC i spremali zasedu patrijarhu i mitropolitu

© Foto : Mitropolija crnogorsko-primorskaEpiskop Joanikije služio pomen mitropolitu Amfilohiju u Cetinjskom manastiru
Episkop Joanikije služio pomen mitropolitu Amfilohiju u Cetinjskom manastiru - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2022
Pratite nas
Navodi koje je plasirao portal M da je Mitropolija crnogorsko-primorska preko škaljarskog klana nabavljala oružje pred parlamentarne izbore 2020. godine monstruozni su napadi centara osumnjičenih za terorizam u pokušaju, kaže advokat Mitropolije Dalibor Kavarić.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Komentarišući ove navode, Mitropolija crnogorsko-primorska saopštila je da očekuje da će se time pozabaviti nadležni državni organi i dati im dostojnu i pravednu ocjenu.

“U konkretnom slučaju radi se o monstruoznim i neutemeljnim napadima i konstrukcijama protiv Crkve, od onih centara koji su već osumnjičeni za terorizam u pokušaju i za nasilni pokušaj preuzimanja državne vlasti i pokušaj sprečavanja ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju 4.i 5. septembra, kao i o istim snagama koje su prije dvije godine u julu i septembru pokušale da besprizornim otimanjem crkvene imovine pribave sebi protivpravnu korist”, komentariše za Sputnjik Kavarić.

On ističe da su za oktobar raspisani lokalni izbori u 14 crnogorskih opština i da je vrlo moguće da će u istom terminu, ili ubrzo nakon lokalnih, biti raspisani i parlamentarniu izbori a da poražene političke snage na prethodnim parlamentarnim izborima na ovaj način podgrijavaju političku atmosferu.

“Te snage poražene na parlamentarnim izborima 30. avgusta, koje su pokušale da otimaju crkvenu inmovinu, sada svjesne da se svetinje ne mogu tako lako otimati, pokušavaju da Crkvu uvuku u svoju prljavu političku igru, dovodeći je u loš kontekst kako sarađuje sa kriminalnim klanom i kako se naoružava”, isitiče Kavarić.

Advokat ukazuje da, kada su u pitanju optužbe za nelegalnu nabavku oružja i slične protivpravne radnje, kao pravni zastupnik Srpske pravoslavne crkve ohrabruje, podržava i podstiče nadležne državne organe da ispitaju te navode i da shodno tome donesu odgovarajuće odluke i obavijeste javnost o njima.
“Neka nadležni organi saopšte rezultate istrage da ne bi bilo zabune o tome da se radi o neosnovanim opužbama na račun Srpske pravoslavne crkve”, kaže Kavarić za Sputnjik

Šta je objavio portal M

Portal M je objavio u utorak tvrdnju da se, kako su naveli, crkva Srbije u Crnoj Gori u susret parlamentarnim izborima 2020. godine naoružavala, a oružje je trgovala preko jednog od crnogorskih kriminalnih klanova – škaljarskog, kako bi bila spremna za građanski rat u slučaju da izborni rezultat bude nepovoljan. Portal se pozvao na navodnu prepisku iz Skaj aplikacije.
Više državno tužilaštvo u Podgorici oglasilo se u utorak saopštavajući da je formiran predmet „povodom objavljenih transkripata koje se odnose na nabavku naoružanja i pripremanja oružanog otpora uoči parlamentarnih izbora u 2020. godini“.
Iz Demokratske partije socijalista, koja je na izborima 30. avgusta 2020. poslije duže od 30 godina izgubila vlast u zemlji, upozorili su da „ukoliko je bilo ko u Crnoj Gori pripremao oružanu pobunu onda je riječ o najtežim krivičnim djelima“.
“Sve što smo imali prilike da čujemo i vidimo prethodnih dana dodatno svjedoči o ambijentu u susret prethodnim parlamentarnim izborima i najbolje ilustruje kome je, i zbog kojih motiva „osvježilo“ 30. avgusta.”, napisao je tim povodom na Tviteru šef kluba poslanika ove partije Danijel Živković.
Ukoliko se, kako je kazao, pokaže da je bilo ko u Crnoj Gori - pojedinci, ili djelovi političkih partija i bilo koje vjerske zajednice - pripremao oružanu pobunu i sa tim motivom nabavio veću količinu oružja onda je, kako je ocijenio, riječ o najtežim krivičnim djelima što mora imati krivičnopravne posljedice.
Premijer Dritan Abazović je na sjednici Skupštine Crne Gore, na kojoj je smijenjana njegova vlada, saopštio da je osnivač portala M kompanija Bemaks koju je apostrofirao kao firmu koja se bavila švercom cigareta i da je nakon zaplijene cigareta u Luci Bar, tokom maja mjeseca, i doneta odluka da njegova vlada mora pasti. Politički protivnici su nakon glasanja Demokrata i DPS-a za pad vlade Abazovića njih nazvali „Bemaks koalicijom“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala