Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Kurti: Ova jesen je odlučujuća

© AFP 2023 / ARMEND NIMANIAljbin Kurti
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2022
Pratite nas
Kosovo i Srbija nemaju alternativu osim da postignu končni dogovor za normalizaciju odnosa, rekao je premijer Kosova Aljbin Kurti u intervjuu za Blumberg i dodao da je sazrelo vreme da se to uradi, tokom njegovog mandata, prenosi Ljajmi.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Moramo da imamo sporazum - a vreme je sazrelo tokom mandata naše vlade. Vidim priliku. Ova jesen biće prilično odlučujuća da vidimo da li treba da budemo optimisti”, rekao je Kurti.

Kurti je rekao da vidi potencijal za dogovor u okviru konstelacije administracije na čelu sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom, predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
Takođe je rekao da je njegova najveća briga to što se Vučić još nije dovoljno distancirao od svoje prošlosti kada je bio ministar informisanja tokom vlade Slobodana Miloševića 1990-ih.
Tenzije između Srbije i Kosova su se rasplamsale prošlog meseca nakon što je Kurti podstakao zahtev da Srbi koji žive na Kosovu imaju dokumenta izdata u Prištini umesto ličnih karata i automobilskih tablica koje je izdao Beograd. Pošto su lokalni Srbi blokirali puteve u znak protesta i posle pritiska međunarodnih posrednika, Priština je svoju odluku odložila za mesec dana do 1. septembra.
Kurti je rekao da je više neće odlagati, dodajući da očekuje da će 1. septembar "biti miran i običan dan".
"Ako situacija eskalira u nasilje, policija i mirovne snage NATO-a sa 3.800 pripadnika Kfora staće joj na kraj", rekao je on.
Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2022
SRBIJA
„Ne znam ništa o tome“: Lajčakov odgovor na ključno pitanje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala